Bu yıl Cannes Lions, Türkiye’den katılanlar için çok farklı anlamları da beraberinde getiriyordu. Pazarlama ve yaratıcılık dünyasının en prestijli etkinliklerinden Cannes Lions‘da bir kategorinin en üst seviyedeki ödülü olan Grand Prix’yi Medya kategorisinde Red Light “Between Us” uygulamasıyla Y&R Team Red ve Vodafone kazandı. Ödül gecesinin ertesi günü yaratıcı ekiple yaptığımız röportaja buradan ulaşabilirsiniz.
Kristal Elma’daki oturumda Y&R Team Red’den CEO Arzu Ünal ve Yaratıcı Yönetmen Ayşe Aydın, Vodafone’dan Marka ve Pazarlama Stratejisi Yöneticisi Bilge Çiftçi kampanya üretim sürecindeki marka ve ajans tarafını aydınlatmak adına yer aldı. Ayrıca Cannes Lions’da jüri olarak yer alan Concept Ajans’ın Yaratıcı Yönetmeni Kerem Özküt ve Havas Worldwide İstanbul’un Yaratıcı Yönetmeni Ergin Binyıldız, Cannes Lions ve Türkiye’den katılan ajanslar ilişkisindeki gözlemlerini paylaştı.
Kerem Özküt, Cannes Lions’da yer alan ajansların ve yaratıcı ekiplerin, Eurovision edasıyla bir araya geldiğini ve alınan ödüllerin ajansların prestijine katkı sağladığı kadar ülkenin bilinirliğine de katkı sağladığına dikkat çekti. Kazanılan bu Grand Prix’nin önümüzdeki yıl Cannes Lions’da yer alacak jüri, aday ve delege sayılarına da etki edeceğini öngörüyor.
Ödül gecesi sahneye çıkan isimlerden Ayşe Aydın, sahneye en kalabalık çıkan ekiplerden biri olduklarını işaret ederek, yaratıcı ekibini bir kez daha kutladı ve takım çalışmasının değerine değindi. Özellikle marka ve ajans arasındaki iletişimin, karşılıklı desteğin fark yarattığını ve projelerin ancak bu şekilde ileriye gidebildiğini birinci elden gözlemleriyle paylaştı.
Bilge Çiftçi ise 2014’te Cannes Lions’da kısa listeye dahi giremeyen Kırmızı Işık uygulamasının bir yıl daha geliştirilerek şekillendiğini ve sürdürülebilir bir modelin jürinin değerlendirmesinde aktif rol oynadığına değindi. 2 yıllık bir çalışmanın, buruk heyecanlar yerine azim ve umudun yeşerttiği kampanya geliştirilerek, yeni fonksiyonlar eklenerek 2015’te tekrar Cannes Lions jürisine sunuldu. Kırmızı Işık uygulaması, devam eden bir kampanya profili çizmesiyle de belirli bir duruma yönelik çözüm sunmasıyla gerçek bir etki yaratıyor.
Cannes Lions’ın ve pazarlama dünyasındaki genel çehrenin değişimine ise Kerem Özküt ve Ergin Binyıldız hemfikirliğinde artık kampanyaların yerel sorunlardan belirli noktalarda yarattığı etkilerle küreselde adından söz ettirebildiğine değinildi. Çünkü büyük bir sorunu tek bir noktadan çözmekten ziyade bir bölgede uygulanan ve orada etkili olduğunu ispatlamış kampanyalar küreselde de çalışabileceğine emsal teşkil ediyor.
Disiplinler arası etkileşim arttıkça aralarındaki duvarlar da şeffaflaşıyor ve sonucunda ortaya sektör odaklı değil, yaratıcılık temelli projeler çıkıyor.
“Büyük Ödüle Götüren Bir Ekosistem Nasıl Kurulur?” başlıklı oturum Cannes Lions endeksli yaratıcılık ve marka ile ajans iletişimini değerlendirdikten sonra Cannes Lions’da ödül ve sertifika kazanan tüm Türk ajansları sahneye davet ederek minik bir ödül töreni gerçekleştirilmesiyle sona erdi.
Görsel; Bigumigu