Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi [18 Ekim]

Bigumigu Pazar Gazetesi [18 Ekim]

Dünyada ve Türkiye'de son bir haftanın özeti.

Hafta ortasında başlayan ve üç gün boyunca süren 27. Kristal Elma Yaratıcılık Festivali’ne dair tüm gelişmeleri aktardığımız hafta dünyanın farklı yerlerinden, birbirinden ilginç teknolojik projelerin yürütüldüğünü gösterdi. Venedik sularını keşfedecek otonom robot sürüsü ve Birleşik Krallık’ta kendi kendini onarabilen şehir kapsamında geliştirilecek robotlar bu projelerden sadece ikisi. İsviçreli öğrenciler tarafından geliştirilen elektrikle çalışan tekerlekli sandalye ve ABD’de birbirine bağlanarak şarj edilebilen 3b baskıdan araç ve ev de göze çarpan projelerden.

Daha da şaşırtan projeler ülkemizden geldi. Ankara’da yaşayan Murat Orhon’un 1990 model Fiat 126 Bis marka aracını elektrikli otomobile dönüştürme hikayesi aylar sonra internette viral oldu. Orhon’un bu eşsiz başarısıyla gururlanırken, TÜBİTAK tarafından fonlanan tamamen yerli otomobil projesine ait prototibin de nasıl olduğunu öğrendik. Prototibin Saab tarafından geliştirilen 9-3 ve Cadillac BLS modelleriyle benzerliğiyse tartışma yarattı.

Snapchat Snap Channel özelliğini kapattı. Twitter ABD’nin en büyük iki spor kanalının hesaplarını NFL temalı GIF paylaşımları nedeniyle bir süre erişime kapattı. Netflix gözünü haber programlarına çevirdi. Playboy 62 yıllık yayın tarihinde önemli bir kural değişikliğine gitti. Pepsi Android destekli akıllı telefon geliştirmeye kalkıştı. En çok kazanan YouTube yıldızlarının gelirleri belli oldu. Birleşik Krallık Julian Assange’ı takip etmeyi bıraktı. Tesla sahipleri ise bir anda kendilerini sürücüsüz otomobil deneyimini yaşarken buldu.

Kabuk değişikliğine başka sosyal ağlar ve uygulamalar da gitti. Aralarında en barizi gerek logosu gerekse Paper ürünüyle Dropbox iken; sanal gerçeklik desteği alan Google Street View, herkesle konuşma yapabilmenizi sağlayan Skype, satın alma tuşuyla video merkezi özelliklerini deneyen Facebook, etkin olmayan kullanıcılarını uyaran Tumblr, konuşmalara şifreleme imkanı getiren Line’ı da bu kapsamda sayabiliriz. Pinterest, Vimeo, Medium ve YouTube Gaming’i unutmadan tabii!

Yeri gelmişken Microsoft’un başlat menüsüne uygulama reklamı almasını nasıl bulurdunuz? Bu gibi gelişmeler neden, nasıl olmuş merak ediyorsanız ve dahasını da öğrenmek istiyorsanız… İyi okumalar!

Haftanın Müziği

Elektronik ve synthpop altyapısıyla üretim yapan Danielle Johnson, bilinen ismiyle Computer Magic, yayınladığı sekiz EP’den sonra ilk albümü Davos‘u bu hafta yayınladı. Albümden Secret isimli parçasını tekil olarak yayınladıktan birkaç gün sonra albümü hayranlarıyla buluştu. Sanatçının kullandığı tınılardaki uzay, boşluk gibi temalar dünya dışından gelen bir ses hissi veriyor. Vokal tekniği de sade, sakin ve genç bir renk katıyor parçalarına. Computer Magic’in müziğine etki eden ve ilham aldığı üç isim ise; Radiohead, Barbarella ve Philip K. Dick.

Bu haftanın bir diğer dikkat çeken albümü ise YACHT imzasını taşıyor. I Thought the Future Would Be Cooler grubun altıncı stüdyo albümü olma özelliğinde. Albümün tanıtım sürecinde “L.A. Plays Itself” parçası için Los Angeles’da Uber araç talebiyle etkileşimli bir kampanya hazırlamışlardı. Temelinde dance-punk ve electropop dinamiklerini barındıran albüm, dijital tınıların kullanımı ve hisleri fütüristik dünyaya aktarma konusunda etkili bir dile sahip.

spotify%3Aalbum%3A0lGTK4Lp4fhli24PlzufdK
Dizi / Sinema

  • Steve Jobs adını taşıyan Apple’ın kurucularından efsanevi ismin hayatı üzerine çekilmiş film, ABD’nin sınırlı sayıdaki sinema salonlarında gösterildi. Gördüğü ilgiyle ABD’deki kısıtlı ön gösterimler tarihine 15. sıradan giren film, 531 bin dolar toplayarak yıl içinde de rekor kırdı. Film, ülkemizde 31 Ekim’de vizyona girecek.
  • Marvel çizgi romanlarından Daredevil’ın dizi uyarlaması Netflix’te yayınlanıyordu. Gelecek yıl izleyiciyle buluşacak dizinin ikinci sezonuna ait ilk görüntüler açığa çıktı.

  • Jennifer Lawrence en son Oscar ödüllü Boyhood filmiyle gündeme gelen ünlü yönetmen Richard Linklater’ın son filmi The Rosie Project’in kadrosunda yer alıyordu. Bu hafta Lawrence’ın Linklater’ın projesinden ayrıldığı, bugünlerde Darren Aronofsky’nin bağımsız yapımı için görüşmelerde bulunduğu öğrenildi.
  • Pulitzer ödüllü Phillip Roth’un romanından uyarlanan American Pastoral adlı filmin yönetmenliğini oyunculuğuyla göz dolduran Ewan McGregor üstlenecek. Jennifer Connelly, Dakota Fanning gibi yıldızlarla da beraber rol olacağı film McGregor’ın ilk yönetmenlik denemesi niteliğinde.
  • Bir hafta boyunca fragmanları yayınlanan yapımlar arasında Coen kardeşlerin son filmi Hail, Caesar!, Pride and Prejudice and Zombies, Brooklyn, Paranormal Activity: The Ghost Dimension, Dangerous Men ve animasyonlardan Ratchet & Clank bulunuyor.

Popüler Kültür

  • 2015 Disney Accelerator programı kapsamında geliştirilen Iron Man’in zırhlı biyonik eldiveni, Star Wars’un ikonlaşmış ışın kılıcını içeren eldiven ile Queen Elsa’nın ışıldayan mavi eldiveni gelecek yıl hayranlarıyla buluşacak. Ucuz 3b baskı alanında üretim yapan Open Bionics tarafından geliştirilen biyonik eldivenlerin yaklaşık 500 dolara satılacağı düşünülüyor.

Görsel: Engadget

  • Comic Con’un New York’ta gerçekleşen etkinliği NYCC’ye katılanlar arasında Jared Leto ve Mark Ruffalo da bulunuyordu. Leto mandril maskesi Ruffalo da Luigi kostümüyle hayranları tarafından tanınmayacak şekilde etkinlikte yerlerini aldı.
  • Marslı filminin vizyona girmesiyle beraber NASA, başroldeki Matt Damon’ın Mark Watney karakteri olarak kaldığı yerlerin gezegenin hangi bölgesine denk geldiğini gösteren görseller paylaştı.

Görsel: The Verge

Google

  • Google’ın Android ve iOS ortamlarındaki Street View uygulaması bu haftadan itibaren sanal gerçeklik desteği kazandı. Böylelikle uygulama Cardboard aracılığıyla da deneyimlenebilecek.

Görsel: Blogspot, Google Developers

  • Google’ın YouTube’u odağına alan ve pazarlamacıları hedefleyen etkinliği bu hafta Londra’da gerçekleşti. YouTube’un hedef kitleye ulaşma açısından televizyona göre daha etkili olduğu, özellikle de 16-34 yaş arasına ulaşmak için tv bütçesinin %24’ünün platforma aktarılmasının önemi, etkinliği özetleyen noktalardandı.

Apple

  • Apple’ın 27 inçlik iMac modelleri 5k çözünürlüğünü desteklemeye başladı. %25 daha fazla rengin gösterilebileceği model 1799 dolara alınabilecek.
  • Apple tıbbi çalışmaları iPhone üzerinden yapabilme imkanını veren ResearchKit platformuna otizm, epilepsi ve melanom gibi vakaları da ekledi.
  • Birleşik Krallık ve Avustralya’da denemeleri yapılan, ABD’de yayınlanan News uygulamasını Apple Çin’de kullanım dışı tuttu. Bu kararın altında ülkede şirketlerin içeriğe sansür getirmekten sorumlu olması durumunun olduğu tahmin edildi.

Microsoft

  • Microsoft’un Windows 10 başlat menüsü üzerine “önerilen uygulamalar” adı altında reklam denemeleri yaptığı görüldü. Kullanıcıların önerileri kapatma imkanının da olduğu gözlemlendi.

Görsel: The Next Web

  • Video oyunlarının geleceğinin tartışıldığı GamesBeat 2015 katılımcılarından Microsoft Games Studios direktörü Rhys Dekle, arttırılmış gerçekliğin bilgisayarlar kadar başarılı olacağını ve tüm sanal gerçeklik platformlarının arttırılmış gerçeklikle birleşeceğini söyledi.

Teknolojik Gelişmeler / Ürünler

  • Leeds Üniversitesi’ndeki bilim insanları sokak lambaları, yollar ve çukurlardaki sorunları tespit edip onarabilen küçük robotlar geliştirmeye başlayacak. 46.2 milyon pound değerinde fona sahip ulusal araştırma projesi, kendi kendine onarılabilen şehir konseptini gerçekleştirmeyi amaçlıyor.
  • 4.55 milyon dolarlık subCULTron projesi ise dünyanın en büyük otonom su altı robot sürüsünü geliştiriyor. Venedik sularını keşfedecek her birinin farklı bir görev edindiği robotlar “aFish”, “aMussels”, “aPads” gibi türlere ayrılıyor.
  • ABD’de dünyanın ilk çift yönlü güç sistemi olarak adlandırılan AMIE (Additive Manufacturing Integrated Energy) teknolojisi ile birbirlerini şarj edebilen; modifiye edilmiş bir Jeep’i andıran 3b baskıdan araç ve 3b baskıdan karavan ayarında tek odalık bir rezidans geliştirildi.

  • Swiss Federal Institute of Technology ve Zurich University of the Arts’dan bir grup öğrenci ise Scalevo Wheelchair adlı merdivenleri çıkabilen elektrikle çalışan tekerlikli sandalye geliştirdi. Tekerlekli sandalye bir basamağı bir saniyede çıkabiliyor veya inebiliyor.

  • TÜBİTAK tarafından fonlanan ve hükümetin 2023 hedefleri arasında bulunan konulardan yüzde yüz yerli otomobil projesi ile ilgili son gelişmeleri Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık paylaştı. Hafta başında fotoğrafları basına sunulan kamuflajlı prototipin Cadillac BLS modeliyle neredeyse tıpatıp aynı olması tartışma yarattı.
  • Bunun üzerine bakanlık yeni bir açıklamayla GM’in sahibi olduğu ve iflas ederek kapanan Saab markasının 9-3 modelinin platform ve ürün hakkının satın alındığını duyurdu. Böylece yerli otomobilin aslında GM’in Avrupa’da başarısız olmuş bir platformu üzerinde geliştirilmiş ve hiç piyasaya sürülememiş 5 yıllık bir model üzerinde inşa edildiği öğrenilmiş oldu.
  • Konuyla ilgili Emre Özpeynirci’nin Ağustos ayında yazdıkları da bu süreci önceden haber vermişti. Bu arada Cadillac BLS üstüne yapıştırılmış siyah ve satı üçgen etiketlerle gösterilen prototip, internette iPhone gibi çeşitli ürünlerin üstüne benzer etiketlerine yapıştırılarak “yerli iPhone” diye paylaşım dalgasını başlattı.

Görsel: Hürriyet

  • Ankara’da yaşayan Murat Orhon’un 1990 model Fiat 126 Bis’i elektrikli otomobile çevirme girişimiyse, Mart ayında sosyal medyada paylaşılmaya başlanan ancak bu hafta viral şekilde yayılarak gündeme oturan ilgi çekici bir gelişmeydi. İlk sürüş denemesini de Mart ayında gerçekleştiren Orhon aracın tüm geliştirme sürecini Facebook albümü üzerinden bol görsel kullanımıyla aktardı.
  • Irvine Company, Tesla’nın batarya sistemlerini kullanan dünyanın ilk büyük emlak şirketi olacak. Şirketin, ofisleri için düşündüğü projenin ilk aşamasında 10 megavattan fazla enerji tasarrufunun sağlanacağı söyleniyor.
  • Tesla sahipleri bu hafta yapılan yazılım güncellemesiyle sürücüsüz otomobil deneyimini yaşadı. Konuyla ilgili deneyimini aktaranlar arasında Stephen Colbert da vardı.
  • YouTube’da çalışan geliştiriciler yapay sinir ağ sistemini ön izleme özelliği taşıyan görselleri (thumbnail) kalitelerine göre ayırt etme amacıyla kullandı. Yapay sinir ağlar, geliştiricilerin seçtiği görsellerin kalitesini algoritma sayesinde ayırt etmeyi öğrendi.

Görsel: Engadget

  • Yahoo tasarımında yaptığı yenilikte şifre girişini tek kullanımlık SMS koduyla değiştiriyor. Yahoo Account Key adlı yeni tasarım hesaplarınıza anlık (push) bildirim üzerinden daha hızlı ulaşmanızı sağlıyor. Bununla beraber uygulamasına doğrudan Outlook, Hotmail, AOL gibi hesaplarınızla da ulaşabileceksiniz.
  • Sony, Playstation 4 için Blu-ray kayıtları ve akış hizmetlerindeki (Netflix, YouTube, HBO Go) videoları izlerken kullanmanızı sağlayan bir uzaktan kumanda çıkaracaklarını duyurdu.
  • Electronic Jukebox müzik akış hizmetini televizyonunuz üzerinden edinmenizi sağlayan donanımıyla bu hafta diğer servislere farkını koydu.

Uluslararası Gündem / Dijital Yaşam

  • Yakın zamanda Mars’ta suyun varlığına dair kanıtlara rastlamıştık. Bu haftaysa, Curiosity tarafından toplanan veriler, gezegenin eskiden doğru atmosfer basıncına sahip olarak yaşam koşullarını destekleyebilecek özelliklere sahip olabileceği teorisini gündeme getirdi.
  • NASA ise Jüpiter’e ait bilmediğimiz detayları gözler önüne seren 4k çözünürlüklü görüntüleri paylaştı.

  • Avrupa Birliği tarafından hazırlanan General Data Protection Regulation adlı yeni yasa, unutulma ve kişisel veriyi bir servisten bir diğerine taşıma gibi hakları tüm dünyada uygulanabilecek şekilde işlemeyi kapsıyor.
  • Londra Büyük Şehir Polis Merkezi, Ekvator Büyükelçiliği’ne sığınan Wikileaks kurucularından Julian Assange’ı tutuklamak amacıyla üç yıldır takip ediyordu. Günlük 10 bin pounddan fazla maliyet oluşturması sonucu polisler Assange’ı takip etmeyi bıraktı.
  • 180 yıllık yasa doğrultusunda Birleşik Krallık lisansa sahip olmayan scooter ve kaykayları kamuya açık alanlarda kullanmayı yasakladı.
  • ABD hükümeti tüm drone satışlarının kayıt altında tutulmasını zorunluluk haline getirmeyi planlıyor.
  • California intikam pornosuyla savaşa farkındalık yaratmak amacıyla bir çevrim içi kaynak havuzu oluşturacak. Bunun beraber hazırlanan kampanya #EndCyberExploitation etiketiyle kişileri harekete geçiriyor.
  • Banksy’nin “çocukların girmesinin uygun olmadığı eğlence parkı” Dismaland’de kullanılan tesisat ve malzemeler, Calais’te bulunan göçmen ve mülteci kamplarına gönderilecek.
  • Çin telekomünikasyon devleri sayılan China Mobile, China Unicom ve China Telecom 36 milyar dolarlık anlaşma sonucu China Tower Corp adı altında müşterek girişim olarak anılacak.
  • Çin’in en büyük ikinci e-ticaret şirketi JD.com Silikon Vadisi’ndeki ilk ofisini açtığını duyurdu.
  • Avustralya Uber’e rakip araç paylaşım uygulamasının çıkmasıyla taksi sektörüne de zarar vereceği nedeniyle bu tür yeni uygulamaları yasakladı. Yasağın kapsamında Uber bulunmuyor.
  • Uber’e ise Londra’da araç fiyatlandırma politikası nedeniyle dava açılmıştı. Yaklaşık 130 bin Uber kullanıcısı şirketin hizmetini devam ettirmesi için imza toplarken, yüksek mahkeme de bu hafta Uber’i suçsuz buldu.
  • Uber yüzlerce ABD’li sürücüsüne ait kişisel verileri yanlışlıkla sızdırdı. Vaka 30 dakika içinde çözüldü.
  • ABD’deki en büyük spor kanallarından Deadspin ve SB Nation’a ait Twitter hesapları Pazartesi gecesi erişim yasağı aldı. Neden olarak NFL (Ulusal Futbol Ligi) temalı paylaştıkları GIF’lerin telif yasasını ihlal etme durumu gösterildi.
  • Twitter’ın kadrosunda büyük değişiklikler bekleniyordu. Bu hafta yönetim kurulu başkanının eski Google İş Geliştirme Direktörü Omid Kordestani’nin olduğu ve tüm Vine kurucularının Twitter’la bağının koptuğu öğrenildi. Eski Microsoft Yönetim Direktörü Steve Ballmer ise şirketin hisselerinin %4’ünü satın alarak Twitter’ın bir numaralı hissedarı oldu.
  • Facebook kendini LGBT olarak tanımlayan Amerikalı kullanıcı sayısının geçen yıla göre günlük olarak üç kat arttığını duyurdu.
  • Forbes bu yıl en çok kazanan YouTube yıldızlarını duyurdu. PewDiePie kanalının yaratıcısı Felix Kjelberg’in 12 milyon dolarla en çok kazanan yıldız olduğu listenin tümüne buradan erişebilirsiniz. Listenin açıklanmasıyla YouTube yıldızlarının kazançları ana akım yıldızlarınkiyle de kıyaslandı.

Sosyal Ağlar / Uygulamalar / Dijital Yayın

  • Video içeriğine ağırlık vermeye başlayacağı söylenen Facebook; daha sonra izlemek için işaretlediğiniz ve arkadaşlarınızdan, sayfalardan veya yayınlardan tarafından tavsiye edilen videoları bir araya getiren özelliğini test etmeye başladı.

Görsel: The Next Web

  • Sosyal ağın test etmeye başladığı bir diğer özelliği, kendisi için yeni bir reklam formatı niteliğindeki satın alma tuşunu barındıran Shopping oldu. Haber akışları dışında bulunan seçenekte kullanıcının ilgi alanlarına göre küçük bir grup perakendeye ait ürünleri listeleyen Facebook, onları dikkatlerini çeken ürünlere tıkladığında platformu terk ettirmeden ilgili sayfaya yönlendirebiliyor.
  • Geçmişte yaptığınız paylaşımları On This Day Preferences özelliğiyle yıllar sonra tekrardan karşınıza çıkartan Facebook, artık belli tarih veya kişi detayları üzerinde değişiklik yapmanıza imkan tanıyor.

Görsel: Daily Dot

  • Fotoğraf ve video çekme ya da yükleme, durum güncellemesi yapma gibi hareketlerinizi iPhone üzerinden gerçekleştirirken artık 3D Touch teknolojisinden yararlanabileceksiniz.
  • Tumblr etkin olmayan kullanıcılarının iki hafta içinde hesaplarını etkinleştirmemesi durumunda kullanıcı adlarını başkalarının kullanımına açacağını duyurdu.
  • Snapchat Discover aracılığıyla özgün içerik üretme girişimi olan Snap Channel’ı kapattı. Neden olarak kanala içerik üreten ekibin ve başındaki Fox yöneticisi Marcus Wiley’in şirketten ayrılması gösterildi.
  • Pinterest’e gelen güncellemeyle birlikte platformda seyahat yerlerini keşfederken yeni ‘pin’leme yaptığınızda yakın konumlarda yapılan diğer ‘pin’ hareketlerini de görebileceksiniz. Place Pins özelliğinin güncellenmesi keşfetmek isteğiniz yerlerle ilgili daha fazla bilgi almanızı da sağlıyor. Yenilenen sürüm iOS’da kullanıma açılmışken Android ve web de yakında bundan yararlanacak.

Görsel: Fast Company

  • Vimeo iPad uygulamasına gelen güncelleme, başka bir uygulama kullanırken video seyretmenizi ve Spotlight özelliğini kullanarak arama yapabilmenizi gerçekleştiriyor.
  • Ağustos ayında piyasaya sürülmüş YouTube Gaming’e ait uygulamalara gelen güncelleme, videolara canlı yayın özelliği ve yayıncılara bağış yapma veya belli avantajlara sahip olmak için aylık abone olma olanağını kazandırdı. Android kullanıcıları da karşılıklı oyun oynarken ön kamera aracılığıyla birbirleriyle konuşabilecek.
  • Dropbox belge depolama hizmeti olmak dışında yeni yelkenlere açıldığını Google Docs’a rakip olarak görülen Paper ürünüyle ortaya koydu. Metin editörü görevini olabildiğince basit bir düzeye indirgeyen Paper, metin oluştururken ihtiyacınız olan unsurları kolayca ayarlayıp basabilme imkanını veriyor.

Görsel: Wired

  • Paper’ın tanıtımıyla beraber Dropbox’ın logosunda da değişikliğe gidildiği gözlemlendi.

Görsel: The Next Web

  • Dropbox Adobe iş birliği ise mobil entegrasyon konusunda iddialı hamlelerde bulunmayı hedefliyor. Partnerlerin ilk hedefi Dropbox kullanıcılarının hesaplarındaki PDF dosyalarını Adobe uygulamaları içinde doğrudan açabilmelerini sağlamak.

Görsel: Venture Beat

  • Mesajlaşma uygulaması Line son güncellemesiyle edindiği Letter Sealing özelliği ile kullanıcıların şifreli mesajlaşmasına imkan veriyor.
  • Skype sesli ve videolu aramalarının daha erişilebilir olması için URL üzerinden sohbet edebilme olanağını sundu. Böylece sadece bir bağlantı üzerinden herkesi sohbete çağırma imkanına sahip olabileceksiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=Ojly8VCTLGE

  • Windows Phone ortamında halihazırda kullanılan Skype for Business uygulamasının iOS sürümüne ait ön gösterimler bu hafta paylaşıldı. App Store’dan indirilebilen uygulamanın Android sürümü için biraz daha zaman var.
  • Uber talep üzerine teslimat yapan hizmeti Uber Rush’ı New York, San Francisco ve Chicago’da kullanıma açtı. Bu sayede tüketiciler yerel mağazalardan ihtiyaçlarını Uber Rush aracılığıyla edinebilecek.

https://www.youtube.com/watch?v=FRu6M9sCfmo

  • Medium bu haftadan itibaren bir makaleye gizli şekilde yorum yapabilme, tartışmalardaki belli cevapları kontrol edebilme gibi seçenekler sunuyor.
  • Playboy Magazine 62 yıllık tarihinde internetin şerefine kayda değer bir değişime gidiyor. Dergi Mart ayından itibaren çırılçıplak kadın görsellerine yer vermeyecek. Karar değişiminde pornoya internet üzerinden bedava ulaşabilme faktörünün etkili olduğu söylendi.
  • Belgesel, stand-up ve tv senaryosu gibi alanlara yönelmesiyle kapsamını genişleten Netflix’in bir sonraki hedefinin haber programı olduğu konuşuldu.

Pazarlama

  • 27. Kristal Elma Yaratıcılık Festivali bu hafta Uniq İstanbul’da gerçekleşti. Üç gün boyunca süren yoğun festival programı kapsamında tüm konuşulanları ve dokuz kategorinin kazananlarını buradan öğrenebilirsiniz.
  • Pepsi bir telefon üreticisiyle anlaşarak Android tabanlı bir akıllı telefon geliştiriyor. Çin’de satışa çıkacak Pepsi P1 adlı telefonun 1299 yuan değerinde olacağı tahmin ediliyor.
  • Microsoft yarından itibaren tümünü yayınlayacağı “PC Does What?” adlı reklam kampanyasında Intel, Dell, HP ve Lenovo gibi partnerleriyle bir araya geldi. İlk defa ortaklaşa bir kampanyada buluşan beş şirket, bu sayede modern bilgisayarların havalı taraflarını öne çıkartıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=iSjRluOmCD8
Editörler: İpek Altun, Mert Serim
Katkıda bulunanlar: Yalçın Pembecioğlu

Manşet görseli: The Next Web