Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Görenler ve Görme Engelliler İçin Ortak Yazı Biçimi: Braille Neue

Görenler ve Görme Engelliler İçin Ortak Yazı Biçimi: Braille Neue

Kosuke Takahashi, Braille Neue adlı yeni bir harf karakteri tasarlayarak gören ve göremeyen bireylerin ortak kullanabileceği bir sisteme imza attı.

Japon tasarımcı Kosuke Takahashi, “neden daha önce bunu kimse düşünmemiş?” dedirten müthiş bir çalışmaya imza attı. 24 yaşındaki tasarımcı, gören ve görme engelli olan herkesin bilgiye eşit olarak erişmesini sağlayacak, yeni bir yazı biçimi yarattı. Braille Neue adlı bu yazı biçimi, standart harflerle Braille’in birleşiminden oluşuyor.

Braille Neue, İngilizce ve Japonca karakterleri, Braille eş değerleriyle birleştiriyor

Kosuke Takahashi’nin geliştirdiği Braille Neue ile İngilizce ve Japonca karakterler, Braille eş değerleriyle iç içe geçiyor. Böylece ortaya çıkan yazı aynı anda hem görme engelli bireyler hem de görebilenler için geçerli oluyor. Görebilen bireyler Braille’i okuyamadığı için görme engelli ve görebilen bireyler arasındaki yazılı iletişimde de zorluklar yaşanıyor. Braille Neue bu sorunu da ortadan kaldırabilecek nitelikte bir yenilik. Braille’in kullanımı, alan kısıtlamalarından dolayı çoğu kez sınırlı ya da ihmal ediliyor. Takahashi, projesinin Braille’i kamusal alanlara daha fazla dahil edebileceğini umuyor. Aslında Takahashi’nin hedefi, 2020 Tokyo Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları sırasında kamusal alanın Braille Neue ile tanışması ve bu yazı biçiminin yeni standart haline gelmesi.

Helvetica Neue yazı tipinden türetilen Braille Neue hem Latin alfabesi hem de Japonca karakterler için kullanılabiliyor. Standart Braille Neue (İngilizce) ve konturlu Braille Neue (İngilizce ve Japonca) olmak üzere iki ayrı stilde tasarlanmış.

“Neden Braille okuyamıyorum?”

Genç tasarımcı her sabah mesaisi başlamadan önce 30 dakika boyunca beyin fırtınası yapıyor ve çıkan sonuçları defterine not alıyor. İşte Braille Neue de bu sabah ritüellerinden birinde ortaya çıkmış. Kendi kendine sorduğu basit bir soru fikrin ortaya çıkmasını tetiklemiş: “Neden Braille okuyamıyorum?” Daha sonra bu fikirle ilgili prototip hazırlamış ve hem görebilenlerden hem de görme engelli kişilerden geri bildirim toplamaya başlamış. Kosuke Takahashi, geri bildirimler doğrultusunda yazının okunabilirliği ve kullanılabilirliği açısından geliştirmeler yapmaya devam edecek. Ayrıca şu anda uygun maliyetli baskı için de deneyler yapıyor. Gelişmeleri Twitter’da @BrailleNeue hesabı üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Braille Neue