Google ATAP’te Technical Program Lead unvanıyla görev alan Ivan Poupyrev, çocukluğundan beri keşfetme arzusunun dinmediğini keşfetme kavramının geçmişten bağımsız ilerlediğini söyledi. Poupyrev, Gezegende keşfedilecek her şeyin hali hazırda bulunduğu düşüncesinin yanlış olduğunu düşünüyor. Dünya’da hala keşfedilmeyi bekleyen bir gelecek olduğunu söyledi ve tüm vizyonun da ileriye dönük olduğunu belirtti.
Kendi iş tanımını geleceği keşfetmek olarak gören Poupyrev, teknoloji ve hayal gücünün geleceği keşfetme sürecindeki temel dinamikler olduğunu öngörüyor. Bu amaçla da fiziksel dünya ile dijital dünyayı birleştiren teknolojiler geliştiriyor. Ivan Poupyrev, 1998’de artırılmış gerçeklik üzerinde çalışmalar yaparak çıktığı bu yolculukta 2004’te Sony ile şekil değiştiren kutu Lumen‘i geliştirmiş. Yine 2004’te Sony’de çalışırken bir dokunma duyusunu bir arayüz birimine dönüştürmüş ve dokunmatik ekrana sahip Navitus‘u geliştirmiş. Disney ile çalışırken ise 2012’de Botanicus Interacticus isimli projede görev alarak bitkileri bir arayüz olarak tanımlayıp onlara dokunarak dijital sonuçlar doğurmayı başarmış.
Tüm bu çalışmalarının devamı olarak şu anda Google ATAP’te Project Soli ve Project Jacquard’ı geliştiren ekipte yer alan Poupyrev, bu iki projenin nasıl hayat bulduğunu açıkladı. Her nesneye dokunmatik ekranlar koyarak dünyayı daha etkileşimli hala getiremeyeceğimiz için Poupyrev çözümü jestleri kontrol etmekte bulmuş.
İnsan elinde hali hazırda var olan jestleri kullanarak dijital sonuçlar almayı hedefleyen Project Soli, geliştirilen küçük boyutlu radar sayesinde çevresindeki hareketleri algılayabiliyor. Soli, herhangi bir temasa ihtiyaç duymadan içgüdüsel olarak yapılan basma, çevirme gibi jestleri algılama yeteneğine sahip. Soli, LG ile işbirliği yaparak bir akıllı saat ve Harman ile birlikte de bir hoparlör geliştirdi.
Project Jacquard ise etkileşimli dünyanın üretim aşamasına adım atıyor. Amerika pazarında 169 milyon akıllı telefon ve 19 milyar giysi bulunuyor. Dünyadaki tüm üretim ağını bir anda değiştirmek imkansız olduğu için Google ATAP, üretim bantlarını değiştirmek yerine onlarla birlikte çalışabilecek bir teknoloji geliştiriyor. Pamuk veya ipek gibi temel giyim hammaddeleri arasına karışan Jacquard, bir giysiyle buluştuğunda artık o bir kıyafetten çok giyilebilir teknoloji ürününe dönüşüyor.
Levi’s ile birlikte geliştirilen bir ceket ise bu teknolojiyle ortaya çıkan ilk ürün olma özelliği taşıyor. Bu ortaklıkla doğan ceket, telefonla bağlantı kurarak arama yanıtlama, müzik değiştirme, yön tarifi gibi işlemleri yapabiliyor. Bir moda markası olmak istemeyen Google, yaptığı işbirlikleriyle bu teknolojiyi tüm dünyaya sunmayı hedefliyor. Jacquard platformu kullanılarak moda markaları telefon işlemleri, Google servisleri, Spotify gibi 3. parti servisleri ve geliştiricilerin ekosisteme ekleyeceği kişiselleştirilmiş özellikleri ürünlerine dahil edebilir ve etkileşimli geleceği günümüze taşıyabilir.
Görsel: Google, Bigumigu