Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Google Yeni Sanal Sergisiyle Frida Kahlo’nun Hayatının Derinliklerine İniyor

Google Yeni Sanal Sergisiyle Frida Kahlo’nun Hayatının Derinliklerine İniyor

"Faces of Frida" yeni dijitalleştirilen tabloları ortaya çıkarıp sanal sanat severleri ünlü sanatçının çalışmalarını etkileyen yerleri gezmeye davet ediyor.

Bazı sanatçılarla oturup çay içtiğimizi, lafladığımızı hayal ettiğimiz olur. Evimde güzel bir öğleden sonra Alejandro Jodorowsky ya da Michel Gondry’yi ağırlamak isterdim. Ya da Picasso’yu resmederken görmek. Ne yazık ki bunlar olmuyor. En azından şimdilik. teknoloji ilerliyor. Belki yakında sanatçıları evimizde ağırlamak da kolay olacak. Yani sanal olarak belki de Picasso’yu resmederken görebileceğiz. Sonuçta yapay zeka ve makine öğrenme gelişiyor ve Rembrandt gibi sanatçıların gün yüzüne yeni işleri çıkıyor.

Google Arts & Culture da kendini sanat ve teknolojinin kesişim kümesinde giderek geliştiren bir platform. Henüz bizleri Frida Kahlo’yla sanal ortamda muhabbete davet etmiyor ama sanatçının üretim yaptığı yerlerde işlerini sanal bir şekilde görmemize olanak sağlıyor. Daha düz bir şekilde söylemem gerekirse sanatı evimize ve ev konforumuza getiriyor.

OK Google, Bana Frida Kahlo’nun Sergisini Gezdir

Frida Kahlo hayatıyla, sanatıyla, kimliğiyle, hikayeleriyle kendinden sonra gelen her nesle ilham veren güçlü ikonik bir kadın. Hatta nesilleri etkilemeyi geçip görsel bir ikona da dönüştü kendisi. Frida’yı bir kahve kupasında, tişörtte, retro posterde gördük mü şaşırmıyoruz artık. Tarihin en ünlü kadın sanatçılarından biri olan Kahlo, sayısız sergilere, retrospektiflere ve filmlere konu oldu. Ancak Google’ın yeni sanal sergisi olan “Faces of Frida”daki çalışmalarına daha önce hiç ulaşılamadı. Sanatçının görülmeyen bazı yanları geçtiğimiz haftadan beri Google Arts & Culture’da keşfe açık.

Google ekibi bu sanal retrospektif için 7 ülkedeki 33 müzeyle irtibat kurmuş ve sanatçının 800 eserini toplamış. Bu yüzden sanatçının işlerinin topluca görülebildiği en büyük sergi Faces of Frida desek yalan olmaz. Faces of Frida’da sanatçının tabloları, otoportreleri, eskizleri, günlükleri, fotoğrafları, mektupları ve sanatçının hayatından birçok kesit bulunuyor.

Faces of Frida, sanatçının politik görüşleri ve biyografik ayrıntılarına odaklanmak için “the Real Frida” (gerçek Frida) gibi çeşitli bölümlere de ayrılmış. Ayrıca site, sanatçının Maymunla Otoportre, 1945 ve Henry Ford Hastanesi gibi en ikonik eserlerindeki gizli detaylar ve kapsayıcı temalar üzerinde de duruyor. Sergi, Frida Kahlo’nun La Casa Azul ve Palacio de Bellas Artes gibi hayatında yer edinmiş önemli yerleri ziyaret etmenizi dahi sağlıyor.

Faces of Frida sergisinin tamamını Google Arts and Culture sitesinden inceleyebilirsiniz.

Görsel: Faces of Frida