Habercilik günümüzde giderek bireysel olarak da önem kazanıyor. Artık herkes kendi akışında kendi sosyal ağındaki insanlarla paylaşımlarında önemsiyor bu konuyu. Akışımıza düşen haberler bizim konuşma ve düşünme alanımıza da giriyor çünkü. Kişisel olarak paylaşımlar yapıyoruz. Sadece özel hayatlarımızla ilgili değil paylaşımlarımız, dünyanın gündemini ilgilendiren konularla ilgili de uzun uzun yazılar yazabiliyoruz. Blogspot, Tumblr ve WordPress’in uzun süre insanlara paylaşım yapmaları için sağladığı blog kültürü zamanla belirli dikeylerde uzmanlaşmaya dönüşüyor. Bazense bu alanlar ölüp yerlerine Medium gibi platformlar geliyor. Kurumsal şirketler de bireysel haberciliği destekliyor ve birçok eğitim alanı açıyorlar bu konuda. Google News Lab de bunlardan biri.
Artık Herkes Bir Nevi Gazeteci
Geçmiş on yılda teknolojik değişimler ve dijital ortama geçiş kaliteli içerik üretimi ve kaliteli habercilik anlayışında büyük değişim yarattı. Geleneksel anlayışla çalışmaya devam edenler içinse değişim zorlukları beraberinde getirdi. Ancak bu değişiklikler yeni fırsatları da güçlendirdi. Böylece yeni öyküler oluşturmak, daha fazla veri ve bağlam sağlamak, daha ilgi çekici bir hikaye anlatımı deneyimi yaratmak için yeni ortamlar yaratıldı.
Google News Lab bireysel ya da kurumsal kökenli tüm yayıncılara kaynak yaratmayı hedefleyerek 2015’te bizlere merhaba demişti. Google, News Lab’le araştırma, yayınla, haber kaynağı doğrulama ve analiz araçlarını kullanma gibi konularda eğitim sağlıyor. Ayrıca News Lab ile bunların dışında Google Trends’in habercilikteki kullanımını da artırmayı hedefliyor.
Google’a göre kaliteli habercilik kritik bir öneme sahip. Özellikle internette bireysel habercilikler çoğaldığından beri sahte haberlerde çokça geziyor akışlarımızda. Google bu eğitimlerle doğru haberciliğin kanıksanmasını da istiyor. Tüm dünyadaki bilgilere erişebileceğimiz bir arama motorundan kocaman bir şirkete dönüşen Google, dünyadaki bilgileri düzenleyip herkes için yararlı ve erişilebilir yapmak istiyor.
Google News Lab’de doğrulama, veri haberciliği, güçlü hikaye anlatıcılığı gibi konularda eğitimler mevcut. İsteyen herkes ücretsiz olarak internet sitesinden erişebiliyor ve İngilizce olan dersleri çevrimiçi izleyebiliyor. Aslında haber yayınlayalım ya da yayınlamayalım hepimizin önemsemesi gereken bir konu artık bu. Çünkü etrafımızda çok fazla bilgi çöpü var ve ne yazık ki giderek doğru bilgiye körleşiyoruz. Bu seneki SXSW’te de gerek politikacı Sadiq Khan, gerek ödüllü gazeteci Nonny de La Pena bu konuya değindi. Bu artık bireysel bir konu da değil, yeterince toplumsal.
Görsel: Google News Lab