Geçtiğimiz sene Google Arts & Culture uygulaması çok güzel bir projeyle karşımıza çıkmıştı. Proje o kadar güzeldik ki internette arkadaş konseylerinin paylaşımları arasında viral bir etkiyle hemen yayılmıştı. Projenin olayı da şuydu, kendi fotoğrafınızı yükleyerek sanattaki ikizinizi bulabiliyordunuz. Hepimiz tabii ki Nicholas Cage gibi çağlar arası yolculuk yapamadığımız için ya da ünlü olmadığımız ve bizim yerimize bize benzeyenleri bulan hayranlarımız olmadığı için bu uygulama hepimize ilaç gibi geldi. Hemen hepimiz hangi ressamın tablosundayız öğrendik.
Şimdi de Google Arts & Culture uygulaması yine bizlerin hoşuna gidecek, oyun gibi bir özellikle karşımızda. Arts & Culture üzerinden ulaşacağınız özellik “Color Palette” ile isterseniz kendi renk paletlerinizi aratabiliyorsunuz isterseniz de “şaşırt beni” butonuyla rastgele bir renk paleti oluşturup o tonları kullanan sanat eserlerini görebiliyorsunuz.
Bana Rengini Söyle, Sana Hangi Sanatçı Kullanmış Söyleyeyim
Özelliğin bir güzelliği de sadece bu renk paletlerinin kullanıldığı tabloları, sanat eserlerini ve tasarımları öğrenmek değil. Aslında bir yandan da tasarımcılar için güzel bir renk uyum bilgisi deneyimleme ve öğrenme alanı da yaratıyor. Diyelim sokakta yürürken çok güzel renklerin olduğu bir yeri gördünüz ve bunun bir fotoğrafını çektiniz. Bu fotoğrafı da Arts & Culture Color Palette özelliğinden faydalanarak renk paletlerine ayırabiliyorsunuz. Aslında bu sokaklarda ilham bulan tasarımcılar için güzel bir özellik çünkü tasarımcının kendisi bu renkleri analiz edeceğine onun yerine öğrenmeye hevesli bir makine yani algoritma bunu yapıyor.
Bir yandan da geçmiş ve günümüzdeki sanatçıların tasarımcıların renk paletleri özelinde gruplandıklarında bu paletleri hangi duyguları aktarmak için kullandığını da görüyoruz. Mesela Van Gogh ve Monet aynı renk tonlarında eserler üretmiş bunu bilmiyorsak buradan öğrenebiliyoruz aynı zamanda bu renklerin nasıl durumları ifade ettiğini de görüyoruz.
Proje kapsamında Google Arts & Culture, tasarımcı Sir Paul Smith ile birlikte bir video da yayınladı. Normalde hala defter kalemle eskiz üretmeyi seven sanatçı bu videoda Google Arts & Culture’ın yeni özelliğini deneyimliyor.
Görsel: YouTube, Google Arts & Culture