Mimari yapılara dijital ortamda müdahale eden fotoğraf projeleri oldukça etkileyici karelerin ortaya çıkmasını sağlayabiliyor. Víctor Enrich’in, Münih’teki NH Deutscher Kaiser Hotel’ini onlarca farklı şekilde eğip büktüğü projesi ve Zacharie Gaudrillot-Roy’un, binaların ön cephesi haricindeki duvarlarını silerek yarattığı fotoğraflar bu anlamda hafızalarımıza yer eden işlerdendi. Michael Jantzen de Víctor Enrich’in projesine benzer şekilde mimari yapıları eğip bükerek ilginç görüntülerin ortaya çıkmasını sağlamış.
Görünen gerçekliği kır, kendi hikayeni yarat
Los Angeles’ta çalışmalarını sürdüren Michael Jantzen, on parmağında on marifet olan bir sanatçı. Kendisi aynı zamanda mimar, tasarımcı, mühendis ve mucit. Jantzen doğadan, teknolojiden ve bilimden esinlenen yaratıcı render’larında sanatı, mimariyi ve tasarımı harmanlayarak bu evrende bir keşfe çıkıyor. Sanatçı, bu serisinde geleneksel yapıları gerçeküstü bir şekilde yeniden yorumlamayı tercih etmiş. Dolayısıyla modern yapılardan ziyade evleri, kiliseleri ve apartmanları kadrajına aldığı görülüyor. Dijital makineyle fotoğrafladığı binaların çevresini dijital ortamda temizleyen Jantsen, yapıları manipüle edip formlarını değiştirmiş. Ardından da görsellerin gerçeküstü etkisini artırmak için fotomontajla karelere insan ya da hayvan eklemiş.
Jantzen’in amacı, izleyicilerin zihinlerini açmak, olasılıkların nasıl genişleyebileceğini göstermek. Böylece izleyiciyi, görünen dünyanın nasıl değiştirilebileceğini düşünmeye ve ortaya çıkacak sayısız yeni gerçeklikte kendi kişisel hikayelerini yaratmaya davet ediyor.
Görsel: Archinect.com/MichaelJantzen