Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
General Electric’ten Endüstrinin Geleceği

General Electric’ten Endüstrinin Geleceği

General Electric, Future of Work temalı zirvesinde yeni üretim teknolojilerini tanıttı ve Türkiye İnovasyon Merkezi'ni duyurdu.

General Electric “Endüstrinin Geleceği” zirvesinde İleri Üretim Teknikleriyle ve yeni sektörlerin inovasyonu nasıl gerçekleştirebilecekleriyle ilgili ayrıntılara değindi.

Yaşam Bilimleri Laboratuvarı, İleri Üretim Teknikleri ve Endüstriyel İnterneti kapsayan Türkiye İnovasyon Merkezi’nden bahsedilen zirve, GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan Özsoy’un konuşmasıyla başladı. Yeni teknolojilerin ve endüstriyel yeniliklerin makro ekonomik etkilerinin değerlendiren Canan Özsoy, Türkiye’nin hedeflediği büyüme oranına ulaşabilmek için endüstri teknolojilerinin nasıl bir sıçrama tahtası olarak kullanılabileceğinden bahsetti.

Yeni teknolojilerin endüstride daha fazla kullanılmasıyla birlikte sadece zaman ve para konusunda kazanca geçmekle kalınmayacağını ayrıca hem ülkenin büyümesine katkı sağlanabileceğini hem de yeni iş alanları açılabileceğini anlattı.

Yenilikçi ileri üretim tekniklerini bizzat deneyimlemek için oluşturulan “General Electric Garajları” alanında ise aslında Amerika’dan gelen garaj kültürüne gönderme yaparak bir garaja sığabilecek büyüklükteki yeni endüstriyel teknolojiler tanıtıldı. 

3B Tarayıcılar, 3B Printerlar, Vinil Kesiciler, CNC’ler ve enjeksiyon kalıplarının sergilendiği alanda bu makinelerle çeşitli objeler üretildi.

3B Tarayıcı

3B Yazıcı

Canan Özsoy konuşmasında İnovasyon Barometresi araştırmasına referans vererek aslında Türkiye’deki girişimcilerin, iş adamlarının inovasyon konusunda oldukça açık olduğunu ve inovasyonu stratejik bir öncelik olarak gördüklerini söyledi.

Ardından sahneye General Electric Baş Ekonomisti Marco Annunziata çıktı. Türkiye ekonomisinden ve endüstrinin etkilerinden söze başlayan Annunziata, Türkiye’nin diğer ülkeler ile karılaştırıldığında özellikle endüstride inovasyon konusunda önde olduğunu anlattı. 

Endüstrinin Geleceği

“Asıl önemli olanın bu yeni teknolojileri alıp fabrikanızı nasıl daha üretken hale getirebileceğinizi bulmak” diyen konuşmacı “Tedarik zinciri, dağıtım ve daha birçok altyapıda üretkenliği destekleyen bu yeni teknolojiler şirketlerin odaklanması gereken önemli oktalardan biri “dedi ve Endüstriyel İnternet, İleri Üretim Teknikleri ve Küresel Akıl ile Türkiye’deki endüstrilerin üretkenliğinin ve verimlililiğinin arttırılmasına yönelik fırsatların altını çizdi.

Daha sonra 3B baskı teknolojisinden bahseden Marco Annunziata, endüstride bu yeni teknolojinin nasıl bir fark yarattığına değindi. Hız ve esneklik imkanı, zaman ve maliyet avantajı ve daha birçok pozitif tarafıyla aslında bu teknolojilerin fabrikalara her ölçekte üretim yapabilme imkanı sağladığından bahseden ekonomist “Amerika’da şuanda sadece üretimin %0.02’si 3B yazıcılarla üretiliyor. General Electric ise 2020’de buna 10.000 adet daha eklemeyi planlıyor.” dedi

Zirve, Canan Özsoy’un moderatörlüğünde “Endüstrinin Geleceği: Türkiye’de Verimlilik ve Ekonomik Büyüme İçin Yeni Açılımlar” paneli ile devam etti. Panele konuşmacı olarak OMV Petrol Ofisi A.Ş & OMV Gaz ve Enerji Holding A.Ş CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Gülsüm Azeri, TAV Havalimanları Holding CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Sani Şener, TTGV Yönetim Kurulu Başkanı ve Vestel Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Ultav, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş.’nin Teknoloji Yönetimi Müdürü Dr. Eyüp Serdar Gökpınar ve Markafoni Kurucu Ortağı ve Girişimcilik Vakfı Yönetim Kurulu başkanı Sina Afra katıldı.

Değişen dünya, endüstriyel internet, Türkiye ekonomisi ve fırsatlar, yeni teknolojiler ve yeni iş alanları hakkında geniş bir çerçevede konuşulan panelde teknolojik dönüşümün iş süreçlerine nasıl daha etkili bir şekilde dahil edilebileceği üzerinde duruldu.

Panelde Sani Şener, Türkiye’deki cari açığın %70’inin elektrik ihracatından kaynaklandığına ve Türkiye’nin de aslında bu alana odaklanarak yeni teknolojilere kucak açması gerektiğinden bahsetti.

Vestel Ventures ile gençleri “Internet of things”  dünyasında iyi ve yenilikçi fikirler oluşturabilmeleri için fırsat yarattıklarından bahseden Cengiz Ultav ise Silikon Vadisi’ndeki benzer uygulamalara referans verdi.

Sina Afra ise bu yeni teknolojilerin aslında eğitim için çok büyük fırsatlar yarattığına dikkat çekti. “Gelişen dünyayla birlikte yepyeni iş alanları, yeni iş modelleri ortaya çıkıyor. Biz de değişime çok çabuk adapte olabilen bir toplumuz, yeni bir teknoloji geldiği zaman bunu hızlıca kullanmaya başlıyoruz, alternatif ödeme sistemleri bunun en büyük örneği. O yüzden endüstrideki bu yeni teknolojiler de Türk’ler için çok büyük bir fırsat” dedi.

Eyüp Serdar Gökpınar ise tabi ki işe kendi alanından bakarak insansız araçlara dikkat çekti  “İnsansız askeri araçlar veya insansız yük araçları yapabiliyoruz ama pilotsuz yolcu uçağı yapamıyoruz bunun sebebi, bu teknolojiye sahip olmamamız değil, bırakın yolcuları bu araçların mühendisleri bile bu araçlara binmek istemiyorlar.” diyerek aslında bir teknolojinin gelmesiyle birlikte potansiyel kullanıcıların da buna açık olmasının önemine değindi. 

Konu ile ilgili General Electric’in yayınlayacağı “Future of Work” raporunu da sizinle paylaşacağız.  

Görsel: geturkiyeblog