Pandemiyle birlikte uzaktan eğitim yükselişe geçerken internet erişimi olmayan çocukları varlığı bir başka Web Summit oturumunun konusuydu. Paralel bir konu ise Byju Raveendran’ın katılımıyla gerçekleşen “How do we educate the next generations online?” isimli oturumda işlendi. “Edtech” kategorisi altındaki öğrenme teknolojilerine değilinilen oturumda, çevrim içi eğitim ve uzaktan eğitimin gelecekte nereye evrileceğine dair öngörüler paylaşıldı.
Hindistan’ın genç girişimcisi: Byju Raveendran
1981 doğumlu Byju Raveendran, 2011 yılında Byju’s Classes isimli platformu kurmuş. Öğretmen anne ve babanın çocuğu olan Raveendran, arkadaşlarına matematik dersleri vererek başladığı yolculuğunu çevrim içi olarak Hintli gençlere ders vermeye çevirince, Hindistan’ın en başarılı girişimcilerinden birine dönüşmüş.
Bugün Byju’s 70 milyon ücretsiz, 4.7 milyon premium kullanıcısıyla dünyanın en büyük eğitim uygulamalarından biri. Aynı zamanda Hindistan’ın ve hatta dünyanın en yüksek değerli Internet şirketlerinden. Bu sayede dev teknoloji yatırım şirketi Naspers and Prosus’tan milyonlarca dolarlık bir yatırım desteği almış. Web Summit oturumunda Raveendran ile beraber yer alan Naspers and Prosus CEO’su Bob Van Dijk de Byju’ya ve platformu Byju’s’a olan hayranlığını gizlemiyor.
Oturumda, öncelikle pandemi koşullarının işine yansımalarına değinen Raveendran, artık çevrim içi eğitimin eskiye göre çok daha fazla insan tarafından kabul gördüğünü belirtiyor. Byju’s kriz öncesinde 45 milyon olan kullanıcı sayısını, COVID pandemisinin ilk beş ayında kullanıcı sayısını 25 milyon artırmış. Bunun yanı sıra daha önce platformda zaman geçirme süresi günde 1 saat iken COVID ile birlikte günde 2 saate fırlamış. Yani, Byju’s için bu salgın dönemi oldukça verimli geçmiş denebilir.
Gelecekte eğitimde neler olacak?
Raveendran, bundan 50 yıl öncesiyle 2 yıl önceki sınıf sistemi arasında çok da fark olmadığını kaydederken pandeminin burada bir dönüşüm başlattığını vurguluyor. Raveendran’a göre gelecekte eğitim %100 çevrim içi ya da %100 çevrim dışı olmayacak. Çevrim içi ve çevrim dışı yöntemlerin, senkron ve asenkron içeriklerin kusursuz karışımını içeren bir modele dönüşecek. Ancak uzun vadede bu dönemin sınıf anlayışını değiştireceği de muhakkak. Raveendran her iki dünyanın da en iyi taraflarını alan bir eğitim modeli ön görüyor.
Genç girişimci; matematik, kodlama, dil gibi alanlarda çevrim içi eğitim başarısını kanıtlamış durumda olduğunu söylüyor. Ancak, sosyal beceriler, empati yetenekleri gibi konular için her zaman sınıflara ihtiyaç duyacağımızı da ekliyor zira oyun alanlarının, koridor sohbetlerinin yeri online ortamda doldurulabilecek gibi değil.
Çevrim içi eğitim ve edtech uygulamalarının eğitim yöntemlerine farklı bir bakış getirdiğini vurgulayan Raveendran, bu sayede öğrencileri pasif öğreniciler olarak konumlayan klasik okul sistemi yerine aktif öğrenmenin kolaylaşacağını anlatıyor. Öğrencinin merak duygusunun canlandırılması, öğrenmeyi öğrenmesi, yaparak öğrenme gibi avantajlar sunuyor çevrim içi eğitim. Üstelik yakın gelecekte yeni inovasyonlara da açık bir alan.
Çevrim içi eğitim ile sunulan bir başka avantaj da iş bulamayan ya da çalışmayan yetenekleri değerlendirmesi. Byju’s için orta vade hedeflerinden biri de bu havuzu kullanarak ve daha fazla dil desteği sağlayarak dünyaya açılmak ve daha birebir, canlı eğitimlere ağırlık verilmesi.
Büyük şirketler eğitimi keşfediyor
Raveendran’a göre şu an için pazarda yeteri kadar oyuncu yok. Büyük şirketler eğlence sektörüne ayırdıkları bütçeleri eğitim teknolojilerine ayırmıyor. En azından pandemiye kadar durum böyleydi. Ancak, 2020 yılında yaşadığımız süreç eğitim pazarının ne kadar değerli olabileceğini de dev şirketlere gösterdi. Yakın gelecekte, eğitim teknolojileri alanına adım atan daha çok şirket görmemiz olası. Zira eğitim; sadece çocuklara değil ömür boyu eğitim kapsamında yetişkinlere yönelik de olanaklarla dolu. Raveendran henüz yolun çok başında olduğumuzu, daha yapılacak çok şey olduğunu da altını çizerek belirtiyor.
Görsel: Facebook Byju’s – Web Summit