Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Geleceğin Reklam Ajansları İçin Yeni İş Modelleri [Cannes Lions 2014]

Geleceğin Reklam Ajansları İçin Yeni İş Modelleri [Cannes Lions 2014]

Japon Hakuhodo ağına bağlı ajansların iki yaratıcı yönetmeninden geleceğin reklam ajanı vizyonu.

Hakuhodo reklam ajansı ağının üst yaratıcı yönetmeni (ECD) Morihiko Hasebe ve aynı gruba bağlı Kettle ajansının eş başkanbı ve üst yaratıcı yönetmeni Kentaro Kimura “Ajans Modeli 2024” adında, gelecek 10 yılda reklam ajanslarının alacağı şekli, yapacakları işleri öngören ve anlatan bir sunum yaptılar.

İkili ajansların geçirmekte olduğu değişimi 3 alanda ele aldılar: 1- Ajansların uzmanlık alanı ne olacak? 2- Ajansların organizasyon yapısı nasıl olacak? 3- Ajansların misyonu ne olacak?

Bugün ajansların reklam iletişimi çerçevesinde ele aldıkları işler şunlar:

Yarınsa, çok farklı sektörler için iş geliştiren, tasarlayan ve uygulayan bir yapıya geçilecek ve Hakuhodo yaratıcıları bunun adını “Market Design” yani pazar tasarımı olarak adlandırıyor.

Yukarıdaki grafik, sunumun da temelini oluşturdu ve bundan sonra verilen tüm örnekler, bu grafikteki alanları açıkladı. Hakuhodo, reklam ajansının geleceği olarak anlattığı modeli şu anda nasıl uygulamakta olduğunu da göstermiş oldu böylece.

Medikal alanda Hakuhodo’nun H/Design adlı tasarım ajansının projesi örnek vakaydı. H/Design, Japonya’da Hito Hastanesi’nin tüm görsel tasarımının baştan aşağıya ele alınması projesini üstlenmiş. Hastanenin misyonu, hastalara kendilerini konuk gibi hissettirmek üzerine konumlandığından, içerdeki işaretlerden mimari detaylara kadar H/Design konuyu sahiplenmiş. Sonuçta hasta odalarında çay seramonisi için köşeler bulunan çok farklı bir hastane çıkmış ortaya. Morihiko Hasabe’ye göre Hakuhodo’nun bu işi iyi bir şekilde yapabilmesinin nedeni, ajansların insan konusunda uzman olmaları. İşte önümüzdeki yıllarda da psikoloji ve mimari konularına bu insan uzmanları el atmaya başlayacak.

Hakuhodo’nun marka tasarımı bölümünün bir işi de Hotel Remm Hibiya’nın tasarımı olmuş. Bu otel, iş insanlarını hedeflediği için odaların yapısı da iş seyahatinde kalacak insanlara göre düzenlenmiş. Örneğin duşlar pencere önünde yer alıyor ve şehir manzarasını izleyerek duş alabiliyorsunuz.


Fotoğraf: wotif.com

Hakuhodo’nun Yahoo’ya yaptığı ve Japonya’da görme engelli çocuklar için geliştirdikleri 3B arama motoru projesi de teknoloji ve eğitim konusunda ajans uzmanlığını ortaya çıkartıyor. Bu projenin detaylarını şuradaki haberimizden de okuyabilirsiniz.

Grafiğimizdeki ilk 3 başlığı içeren bu işlerle ilgilenebilmek için gelecekte ajansların Hibrit Uzmanlık (Hybrid Expertise) konusuna eğilmeleri gerek diyor Hakuhodo. 

Reklam ajansları Japonya’da sinema endüstrisiyle de çok yakınlar. Birçok anime serisinde ve uzun metraj anime filmlerinde yapımcılar listesinde Hakuhodo, Dentsu gibi ajans isimlerini görebiliyoruz. Hakuhodo’ya göre bu uzmanlık, yatırımcı kimliğiyle de birleşebilir. Hakuhodo’nun yan şirketlerinden birisi Kettle. Kettle, yeni girişimler tasarlıyor. Yaptığı işlerden birisi de bir kitapçı açmak olmuş: B&B. Bu kitapçıda bira ikramı da var (isim de Books & Beers’ın kısaltması zaten). Müşteriler biralarını yudumlayarak kitapları karıştırabiliyorlar. Sonuçta bira ikramının kitap satışlarına ciddi bir olumlu katkısı tespit edilmiş.

Ajansın veri analizindeki uzmanlığı ise, danışmanlık iş modeli içerisinde hizmet olarak ayrıca değerlendiriliyor. Özellikle spor konusunda veri analitiği danışmanlığı çok önemli bir iş. Data Stadium bu mantıkta Hakuhodo ağında kurulmuş uydu şirketin adı.

Bu 3 başlık için de ajans organizasyonlarının Birleşik Girişimler (United Ventures) mantığında kurgulanması gerekecek diyor Hakohodo.

Dijital ve tarımı birleştiren bir sonraki iş, Hakuhodo’ya bu yıl açıkhavada bir Gold Lion da kazandırdı. Rice-Code projesinde tarımla geçinen ama pirinç tüketiminin azalmasıyla ekonomisi kötüleşen bir kasabaya el atıyor ajans ve hem tasarım, hem de ticareti kapsayan şu nefis iş çıkıyor ortaya.

Ajansın turizm ve ev yaşamı konusunda da tasarım çalışmaları var. Bu son grubu da Yaşam Tasarımı (Life Design) olarak adlandırıyorlar ve ajansların misyonunu da gelecekte bu tanımla açıklıyorlar. Yaşam Tasarımı konusunda bu yıllarda yapılmış başka ajans projelerine örnek olarak da AmEx’in Shop Small Day projesi ve Nike’nin Fuelband’ini örnek gösteriyor ajans.