İklim krizinden kaynaklanan kuraklık ve sel gibi aşırı hava olayları, nüfus artışı ve bu nedenlerle arz ve talep durumunda yaşanan dengesizlikler tüm dünyayı gıda krizine sürüklüyor. Bu nedenle gerek küresel gerekse bölgesel çapta, artan nüfusun yeterli gıdayı alabilmesi için çözümler ortaya atılıyor. Örneğin Atlanta, kent sakinlerinin karşılanamayan taze sebze meyve ihtiyacına çözüm getirmek amacıyla gıda ormanı kurdu. IKEA ise kendi araştırma ve inovasyon laboratuvarı Space10’de, böcek larvalarından burger köftesi ve yosundan ekmek yaparak geleceğin fast food yiyeceklerini tasarlamaya başladı. Benzer bir yaklaşımı ayrıca İsveç Tarım Bilimleri Üniversitesi ile Forsman & Bodenfors iş birliğiyle hazırlanan geleceğin yemekleri modellemelerinde gördük. Meydan Levy’nin Neo Fruit projesi de aynı şekilde geleceğin yapay meyvelerine dair bir öngörü sunuyor.
Gıda krizine karşı yapay meyveler: Neo Fruit
Meydan Levy’nin Neo Fruit projesindeki hedefi, sürekli artan insan nüfusunu beslemek için yeni yollar bulmak ve beslenmeyi iyileştirmek için gıda takviyeleri kullanmaya kıyasla daha cazip bir alternatif sunmak. Bezalel Sanat ve Tasarım Akademisi (İsrail) mezunu tasarımcı, bu proje kapsamında vitamin ve mineral kokteyli ile doldurulmuş basılı selüloz katmanlardan oluşan beş yenilebilir yapay meyve tasarladı. Meyveler, bitkilere yapılarını veren organik bir bileşik olan yarı saydam selülozdan 3B basılmış yumuşak kılıflara sahip. Bu kılıfların içine; çeşitli renk ve tatlara sahip, besin değeri yüksek sıvılar enjekte edilmiş. Levy, işlemi 4B baskı olarak tanımlıyor. Çünkü geleneksel 3B baskının aksine, meyvenin son şekli yazıcıdan çıktıktan sonra değişime uğruyor. Selüloz kılıflar düz, sıkıştırılmış bir biçimde basılıyor ve sadece sıvı ilave edildikten sonra son meyveye benzer görünümlerini alıyor.
“Dördüncü boyut etkinleştirilene kadar, kuru meyve düz ve hafiftir. Bu yapı uzun bir raf ömrü, verimli depolama ve taşıma kolaylığı sağlar.” diyor tasarımcı. “Sıvıları eklemek ve dördüncü boyutu aktive etmek meyveye hayat verir, çünkü o andan itibaren yenilebilir hale gelir. Sıvı, meyvenin biyolojik saati haline gelir ve ona belirli bir yaşam verir. O andan itibaren sınırlı ve önceden planlanmış bir süre için en iyi şekilde kalacaktır.”
“Hemen hemen her materyalden yağ, lezzet ve koku almamı sağlayan bir cihaz geliştirdim ve çeşitli ve bu cihaz ilginç tat ve koku kombinasyonları ile deney yapabilmemi sağlıyor.”
“Dokuları moleküler pişirme konusunda uzman şeflerin yardımıyla geliştirdim ve her meyve için uygun renk ve dokuyu üretmek amacıyla mevcut yenilebilir hammaddeleri araştırdım.”
Levy’nin meyvelerinden biri, moleküller gibi birbirine bağlanmış bir dizi küçük kapsülden oluşuyor. Meyveyi tüketmek isteyen kişinin enginar yaprağının etli kısmını sıyırır gibi dişleriyle içeriği kazıması gerekiyor. Çarkıfelek meyvesine benzeyen bir diğer meyve ise üç bölümlü bir salkımdan oluşuyor. Bu bölümler bir dış ve iç iskelet tarafından bir arada tutuluyor.
İnsan vücudunun geniş beslenme ihtiyaçlarını karşılamak üzere her meyve için farklı bir vitamin ve mineral karışımı geliştirmek istemiş ve bunun için de beslenme uzmanlarıyla iş birliği yapmış.
Ne dersiniz? Yapay gıdayla beslendiğimiz bir gelecekten daha ürkütücü olan şey ne olabilir?
Görsel: Meydan Levy