Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Geleceğin Yemekleri 3B Yazıcı ile Çocukların Ellerinde

Geleceğin Yemekleri 3B Yazıcı ile Çocukların Ellerinde

Forsman & Bodenfors ve İsveç Tarım Bilimleri Üniversitesi’ndeki bilim insanı Ingrid Strid ile hazırlanan geleceğin yemekleri modellemesi sürdürülebilir besin döngüsüne vurgu yaparken farklı formlardaki yemeklere alışmamız gerekliliğini hatırlatıyor.

Dünya genelindeki nüfus 2050 yılına geldiğimizde 10 milyara dayanacak. Bu da insanın bazı temel sorunlarının oluşması demek. Nüfusun git gide artarken verimli toprak alanlarının ve içme sularının azalması çoğunluğu distopik olan senaryolar kurmamıza sebebiyet veriyor. Senaryoların çoğunluğu da olmayacak gibi değil aslında. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre (United Nations Food and Agricultural Organization) sadece 12 bitki ve 5 hayvan türü insanların besin zincirinin yüzde 75’ini oluşturuyor. Nüfusun da artması ile birlikte bu durumun sürdürülebilir bir şekilde devam etmesi neredeyse imkansız gözüküyor.

Bir kilo et için üretmek için yaklaşık olarak 15 bin litre su harcanması gerekiyor. Bu da kırmızı eti “su ayak izi” en yüksek ürünler arasına koyuyor. Bu denge bir noktada bozulacak ve insanların ihtiyaç duyduğu gerekli besinleri farklı bitkilerden ve hayvanlardan alması gerekecek. İsveç’teki ajans Forsman & Bodenfors da “Play Food From the Future” (Geleceğin Yemekleri ile Oynamak) isimli 3B baskılı oyuncak seti hazırlayarak süreci çocuklar üzerinden normalleştirilmesine öncülük ediyor. WIN WIN Gothenburg Sustainability Award (WIN WIN Gothenburg Sürdürülebilirlik Ödülü) ve mevcut sürdürülebilir gıda teması için tanıtım niteliği taşıyan bu proje ilerleyen yıllarda ortaya çıkacak sürdürülebilir gıda maddeleri yetiştirme, hasat etme, işleme ve satma süreçleri için de farkındalık yaratmış oluyor.

Menüdeki yer alan yemekler besleyici ve üretim açısından çevre dostu

Ajansın tasarım kısmı Happy F&B tarafından tasarlanan üç boyutlu tasarımlar İsveç Tarım Bilimleri Üniversitesi’ndeki bilim insanı Ingrid Strid ile birlikte geliştirildi. Menüde Algae Balls, Bug Mac, Tasty Waste, Power Powder ve The Mighty Bean bulunuyor. Algae Ball vitamin, protein ve minaraller ile dolu su yosunlarından oluşuyor. Su altınaki yeşil oluşumlar olarak bildiğimiz algler aslında lezzetli, besleyici ve çevre dostu bir yemek. Bug Mac normal bir hamburgere benziyor ancak içindeki et biraz farklı. Protein dolgulu ve yağsız böceklerden oluşan et, büyükbaş hayvanların eti için harcanan su ile kıyaslayınca oldukça çevre dostu duruyor.

Tasty Waste (Lezzetli Atık) isminden de anlaşılacağı üzere boşa giden yemekleri hedef alıyor. Sürdürülebilir bir menü için kalan yiyeceklere bir şans daha tanımak gerekiyor. Power Powder ise sağlıklı bir öğünün sunduğu her şeyi sunuyor. Küçük partiküllü bulut ve pudra benzeri yiyecek protein, karbonhidrat, doymamış yağ ve tüm mineralleri ve vitaminleri içeriyor. Tıpkı gelecekte hayal edilen yemek kapsülleri gibi.

Son olarak The Migh ismi verilen iç içe geçmiş sunumu ile gizli güçlere sahip fasulyeler yer alıyor. Matruşka gibi iç içe geçmiş fasulyeler hemen hemen her yerde ve her koşulda yetişebiliyor ve oldukça ucuz bir besin.

Yemek yedirme sırası çocuklarda

Ebeveynlerin çocuklarına brokoli yedirmek için çeşitli numaralar yapmasından çocukların ailelerine geleceğin besinlerini denemeye teşvik etmesine evrilen bir durumdan da bahsediyoruz tabii. Geleceğin besinleri dediğimiz bu gıdalar ile en çok haşır neşir olacak grup şimdinin çocukları oluyor. Gıdalarının formlarına erken yaşta alışırlarsa ilerleyen süreçte bu besinlerin tüketilmesi artık kaçınılmaz olduğunda onlara uyum sağlamak daha kolay olacaktır.

WIN WIN Ödülleri proje müdürü Lovisa Ralpher insanların yaşama biçimini değiştirmenin sürdürülebilir bir gelecek için önemli olduğunu vurgularken oyunun ve hayal gücünün bu değişim için eğlenceli ve eğitici olabileceğini söylüyor. 3D yazıcıya erişimi olan herkes oyuncakları playfoodfuture.com adresinden ücretsiz indirebilir ve yazdırabilir.

Görsel: Youtube, Forsman & Bodenfors