Wired.com yazarı Kevin Kelly, yaklaşan ve geleceğe yön verecek olan teknolojik yenilikleri kucaklamaya hazır olmamız gerektiğini düşünüyor. Teknolojinin her 5 dakikada bir Twitter sayfasını yenilemekten öteye geçen bir kavram olduğunun altını çizen Kelly, önümüzdeki 20 – 30 yılda geleceğe değer katacak olan 3 teknolojik güç hakkındaki görüşlerini paylaştı. Geriye kalan 9 madde ise Kelly’nin yeni kitabı The Inevitable‘da detaylı şekilde yer buluyor.
Bunlardan ilkinin yapay zekadaki geliştirmeler olacağını belirten Kelly, “yapay” yerine “kavramsal” kelimesini kullanmayı tercih ediyor. Yapay zeka konusunda verdiği en çarpıcı örneklerden ilki ise Apple’ın sanal asistanı Siri.
Kelly, önümüzdeki yıllarda Siri’de daha dikkat çekici yenilikler göreceğimizi öngörüyor. Yapay zekanın; röntgen gibi tarama cihazlarından, robot avukatlara, uçaklardan, otomobil sistemlerine kadar pek çok farklı alanda kullanıldığını söylüyor ve daha şimdiden IBM’in geliştirdiği akıllı bilgisayar Watson’ın çeşitli hastalıklara bir doktor yaklaşımıyla teşhis koyabildiğini ve insan doktorlarla kıyaslanmaya başladığını belirtiyor.
Boston Dynamics’in robotu Atlas gibi endüstriyel yardımcılar da günümüzde kullanılmaya başlayan robotlar fabrikalarda karşımıza çıkıyor. Bu robotlar deneme yanılma yöntemiyle öğrenme yetisine sahipler ve bir meslektaş gibi insanlarla bir arada çalışabiliyorlar.
Günümüzde, sinir sistemini oluşturan ağlara benzer sistemlere derin öğrenme algoritmaları yüklemek mümkün. Bu sayede milyonlarca farklı olasılık birçok sisteme aktarılabiliyor. Go oyunu gibi detaylı düşünmeyi gerektiren ve stratejik hamleler içeren oyunları oynayıp insan rakiplerine üstünlük sağlayan yapay zekaların varlığı biliniyor. Kelly’e göre yapay zeka, yakın bir gelecekte ürüne dönüşecek ve bu ürünü ne kadar çok kişi satın alırsa yapay zeka da o kadar yaygınlaşacak ve gelişecek.
Kelly’nin gelecekte varlığını sürdürecek teknolojiler listesinde ikinci sırada, bilgisayar oyunu teknolojisindeki yenilikler yani sanal gerçeklik yer alıyor. Kelly, Facebook’un Oculus Rift’i gibi sanal gerçeklik gözlükleriyle bilgisayar oyunlarına yeni bir soluk geleceğini, sanal gerçekliğin yalnızca oyunlarda değil; iş dünyası ve sosyal yaşama kadar pek çok farklı alanda kullanılacağını düşünüyor.
When I saw this I thought it would change the world in 5 years. I was wrong. – Kevin Kelly #SXSW #sxswi pic.twitter.com/aAFH7ocfKQ
— Annelie Näs (@AnnelieNaes) 14 March 2016
Kevin Kelly’e göre sanal gerçeklik yeni bir şey değil. Çünkü Kelly, 1989’da sanal gerçekliği test etme fırsatı elde etmiş şanslı kişilerden biri. Fakat o zamanlar bu teknoloji yalnızca milyon dolarlık ekipmanlarla sağlanabiliyordu. Günümüzde ise sanal gerçeklik gözlüklerine ulaşmak bir hayalden öteye geçip gerçeğe dönüşmüş durumda. Sanal gerçeklik artık oldukça makul fiyatlarla herkesin ulaşabileceği bir teknoloji haline geldi.
Sanal gerçekliğin olduğunuz yerde etrafınızı farklı bir yere dönüştürme (Immersion VR), bulunduğunuz ortama sanal bir şeyin varlığını ekleme (Presence VR) ve gerçekçi görünen bir kurguyu ya da fantastik bir karakteri bulunduğunuz yere taşıyabilme (Mixed Reality VR) gibi farklı özellikleri bulunuyor. 3 boyuttan daha derin bir görsellik sağlayan sanal gerçeklik ile insanlar bilgisayar oyunları oynamak için hareket edecek, dokunsal ve giyilebilir sanal gerçeklik teknolojiler ile baskı, koku ve ısı değişimi gibi etkileri de hissedebilecek. Ayrıca sosyal paylaşımlar bambaşka bir boyut kazanacak.
12 Inevitable Tech Forces That Will Shape Our Future at #sxsw LIVE w/ futurist kevin kelly – taking questions https://t.co/TYMBo18WOm
— Chris Drinkut (@ChrisDrinkut) March 14, 2016
Geçmişte kimsenin Wikipedia gibi bilgi kaynaklarına ve eBay gibi birbirinden araba ve pek çok şey satın alabileceği internet sitelerinin var olacağına inanamayacağını belirten Kelly, şimdi ise dünyanın her yerindeki insanların bilgiye ve ihtiyaç duyduğu şeylere istediği an ulaşabildiğini söylüyor.
Kelly’nin gündeminde yer alan üçüncü ve son teknolojik güç
ise dijital takip gereçleri oldu. Akıllı telefonlardaki adım sayarlar, egzersiz
bileklikleri, kan basıncı ve kandaki şeker oranını ölçerek sağlık taraması
yapan, devasa bilgi bankalarına erişebilen, kısacası yaşam kalitesini artırmayı
hedefleyen cihazlar gelecekte daha da gelişmiş halleriyle karşımızda olacak.
Görsel; SXSW
Ekran Görüntüsü; Bigumigu