Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Garip Harikaların Dünyası: Superbia

Garip Harikaların Dünyası: Superbia

Luca Toth imzalı Superbia; zengin ve canlı estetiği, soyut ve yaratıcı bir anlatımla birleştiren 15 dakikalık diyalog içermeyen animasyon kısası.

Bir dünya yaratmak için önce kurallarınız olmalıdır. Kuralsız bir dünya yaratmak mümkün müdür, bilemiyorum açıkçası. Tabii ama yarattığınız dünyanın kurallarının ne kadar katı ya da esnek olacağı siz yarattığınız için burayı, size bağlı. Canlandırma sanatçısı Luca Toth da sıkı kuralların kadınların ve erkeklerin topluluklarını böldüğü garip ama güzel bir yer yaratıyor. Sanatçının tuhaf harikalarının dünyası Superbia’ya hoş geldiniz!

Zengin ve canlı estetiği, soyut ve yaratıcı bir anlatımla birleştiren Luca Toth’un 15 dakikalık diyalog içermeyen animasyon kısası Superbia daha önce belki sizinle düşlerinizde karşılaşmış bir dünya olabilir. Bu öyle bir dünya ki renkler, sesler ve çizilen canlılar organik bir parça oluşturan yapbozun birer parçaları adeta. 15 dakika boyunca hikaye birbirinin içerisinde yer yer homojen yer yer heterojen bir şekilde karışıyor ve adeta kimyasal bir patlama gibi hikaye ortaya çıkıyor.

Renkler, Cinsiyetler ve Hedonist Çizilen Bir Dünya

Superbia’da resmedilen kadınlar güçlü ve sağlamlar. Erkeklerse ruha dokunan, terbiyeli ve hassas bireyler. Superbia resmettiği dünyayla bugün, hala toplumumuzda var olan toplumsal cinsiyet rollerinin etrafını saran önyargıları bizlere hatırlatıyor. Ve bu önyargılara meydan okumayı hedefliyor. Luca Toth filminin alaycı ve gerçeküstü bir şekilde geleneklerin etrafını ördüğü toplumsal cinsiyet rollerini yansıttığını söylüyor. Yönetmene göre çoğu zaman saçma görüşler olmaması gereken daha büyük saçmalıklar doğuruyor. Luca Toth, biyoloji temelli öğrenime ve kısıtlayıcı, dogmatik toplumsal cinsiyet rollerine karşı olduğunu belirtiyor.

Luca Toth gerçekten kafaları karıştıran bir animasyonu dünyamıza taşımış. Ritmik bir film olduğundan sizi derinlere sürükleyebilir. Hikayesinin yarattığı şaşkınlık biraz sizde takip etmesi zor bir hikaye algısı yaratabilir. Lakin hikayenin renkleri ve akışkanlığı insanı hipnotize ediyor. Hedonistik bir zeminde yaratılan dünya sizi o toplumun kabilelerinin arasında koşturuyor.

Bol ödüllü ve Cannes Critics Week’ten güzel yorumlar alan bu deli renklerle dolu animasyon kısasını izlemekten kaçınmayınız.

Görsel: Luca Toth, Vimeo