Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ford Fiesta’dan Instagram Kampanyası: #Fiestagram

Ford Fiesta’dan Instagram Kampanyası: #Fiestagram

Sosyal medyada markalar için nimetler sadece Facebook ve Twitter ile sınırlı değil. Tabii ki 2 yıl öncesinin sosyal medya stratejilerinin tamamını kapsayan "Twitter'da, Friendfeed'de, Flickr'da ve YouTube'da hesap açalım, markalı içerik paylaşalım" hareketinden bahsetmediğimi anlamışsınızdır. Tüketicinin marka tarafından üretilen içerikle -genellikle- ilgilenmediği, daha doğrusu yayın mantığını geleneksel mecradan aynen sosyal medyaya taşıyan markaların pek de başarılı işler yapmadıkları artık bildiğimiz gerçekler.

Öte yandan, Facebook ve Twitter üzerinden tüketici ile iletişime geçmek de hala net çözümleri olmayan bir konu. Bu yılın başında sürekli 8-10 maddelik liste-makaleler, sosyal medya uzmanları tarafından Mashable'dan paylaşıladururken birbirinden alakasız sektörlerden, farklı tonları ve duruşları olan bir çok markanın Facebook'ta, Twitter'da sürekli benzer iletişim yöntemleri ve kampanyalarla ortaya çıkmaları da, deneme sürecimizin hiç bitmeyeceğinin bir ispatı adeta.

Bu haberimizin konusu olan proje, kullanıcıların zaten paylaştığı içeriği mecrasına uygun bir şekilde, hafifçe markalayarak doğru bir iş yapmış gibi görünüyor. Instagram, özünde erken kaşiflerin 2010 sonunda keşfetmeye başladığı şimdi genel akım kullanıcılar arasında da ciddi bir yaygınlığa erişmiş başarılı bir fotoğraf çekme /modifiye etme /paylaşma uygulaması.

Instagram'ın başarısının en büyük nedenlerinden biri, tamamen mobil dünya düşünülerek tasarlanmış olması; bir kullanıcının Instagram üzerinden profili ya da yüklediği fotoları dizüstü bilgisayarınızdan girip görebileceğiniz bir sayfa yok. Ancak iPhone'unuzdan uygulama üzerinden yapabiliyorsunuz bu işlemi. Elbette API yardımıyla dışkaynaklı bazı hizmetler, Instagram sayfalarınızın web'de de görüntülenmesini sağlıyor ama programın mantığının bu olmaması, kendi dünyasını oluşturmasını kolaylaştırdı.

Instagram'da Twitter'daki gibi etiket (hashtag) kullanımı da mevcut, # işareti ile başlayan kelimelere tıkladığınızda o kelime ile etiketlenmiş fotoğrafları toplu şekilde görebiliyorsunuz.

Ford Avrupa, Fiesta için bir Instagram kampanyasına başladı. Kampanyada, her hafta markanın belirlediği etiketle paylaştığınız fotoğraflar jürinin oylarıyla birincilik için yarışıyor ve bazı hediyeler kazanıyorsunuz. Tüm yarışmanın kazanan fotoğrafına Ford Fiesta hediye edilecek.

https://www.youtube.com/watch?v=wXme8JAMPwM

Proje Almanya merkezli ve Wunderman tarafından gerçekleştirilmiş görünüyor, ulaştığım kaynaklar Almanca olduğu için kesin konuşamıyorum.

Bu arada Türkiye'de de Instagram üzerinden içerik paylaşan markalar (Mavi, Vakko gibi) mevcut ama henüz Instagram'ın kullanıcıları ve kendi dünyası üzerinden tasarlanan bir pazarlama iletişimi projesi gerçekleşmedi.

Not: Kampanyaya Türkiye'den de katılınabiliyor.