COVID-19 pandemisi ekonomik ve toplumsal açıdan yıkıcı etkilere sahip oldu. Kriz; işletmeler, tüketiciler ve toplumun tamamı için bir taraftan bulunduğu pozisyonu yeniden tanımlamaya iterken diğer taraftan herkes için yani fırsatlar ve eğilimler ortaya koydu. Gelecek on yılların yaratım dalgasını ateşleyen dönüm noktası oldu. Accenture Interactive tarafından paylaşılan, küresel tasarımcı ve yaratıcı ağı için sunulan yıllık raporların on dördüncüsü olan Fjord Trends 2021, işletmeleri, tüketici davranışlarını ve toplumu şekillendirmesi beklenen yedi eğilimi ele alıyor.
2021 için 7 önemli trend
Yıllık rapor, pandeminin kaos ve trajedilerin yanı sıra yeni sürprizler ortaya koyduğunu açıklıyor. Bu dönem insanlara neyin önemli olduğunu hatırlatırken topluluk ruhuna ve yaratıma ilham veriyor. kuruluşların gelişen ihtiyaçları karşılamak için yeni stratejiler, hizmetler ve deneyimler benimseyebileceklerini söylüyor. Accenture Interactive inovasyon ve düşünce liderliği başkanı Mark Curtis de tarih boyunca küresel krizlerin ardından yeni bir düşünce çağı başladığını vurguluyor. Şimdi de yaptığımız şeyin yüzyılın geri kalanının kadarını belirleyecek öneme sahip olduğunu söylüyor.
Fjord Trends 2021 raporundaki işletmeler, tüketiciler ve toplum için umut verici alanların çıkarımının yapıldığı yedi eğilimi öne çıkan yanlarıyla ele alıyoruz. Raporun tamamına ise buradan ulaşabilirsiniz.
It's time to chart the course for 2021––and beyond. #FjordTrends is live! https://t.co/2HNEGYmndX pic.twitter.com/ryQYiWNWEW
— Fjord (@fjord) December 15, 2020
Toplu yer değiştirme:
Bu yıl karantina dönemi küresel ölçekte milyonlarca insan evinden çalışmaya başladı. Ofis yerine evde çalışmak, mağaza gezmek yerine internetten alışveriş yapmak, spor salonlarına gitmek yerine bu deneyimi bireysel çabalarla sürdürmek, çocukların eğitimini evden devam ettirmesi gibi hayatı derinden etkileyen durumlar ortaya çıktı. Yaşama şekilleri, çalışma durumları, sosyalleşme ve iletişim şekilleri değişti ve yeni yollar oluşturuldu.
Bu toplu değişim insanların davranışları üzerinde büyük etki bırakıyor. İnsanların öncelikleri değişirken markaların insanlarla etkileşim kurmaları için yeni yollar ve deneyimleri sunmaları gerekiyor. şirketler yeni marka deneyimlerini keşfederken karşılaşacakları zorlukları dikkate alması gerekiyor. Dijital alanı aktif olarak kullanmak aynı zamanda insanlara fiziksel ortamda hissettirdiklerini bu alana kopyalamak durumundalar. Şangay’daki K11 isimli lüks sanat merkezinin WeChat aracılığıyla insanlara bünyesinde yer alan 46 mağazayı gezme ve buradan satın alma fırsatı sunması bunun en iyi örnekleri arasında yer alıyor.
Kendin yap (DIY) yenilikleri:
Geçtiğimiz haziran ayında Birleşik Krallıkta 2019’un aynı ayına kıyasla yüzde 50 daha fazla işletme kuruldu. İnsanların evde yaratıcı çözümlere yönelmesi hiç kuşkusuz bu küçük oluşumların temel sebebi. İnsanların zorlu koşullar altındaki yaratıcı gücü farklı koşullar ve durumlar için çözüm üretmeye yardımcı oluyor. Evde hem çalışıp hem de çocuklarıyla ilgilenmek durumunda olan ebeveynler ütü masasını ayakta çalışma masası olarak kullanmak gibi pratik ama hayat kurtarıcı fikirler üretiyor.
Teknoloji de burada önemli bir rol oynuyor. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin internet üzerinden satış yapmaya yönelmesi Birleşik Krallık’ta olduğu gibi ufak çaplı girişimlerin önünü açıyor. Sporcular kendi çevrim içi egzersiz platformonu oluşturuyor sanatçılar dijital ortamda sahne alıyor. Fortnite’ın oyun içinde gerçekleştirdiği Travis Scott konseri gibi farklı yenilikçi örnekler de insanların gelir elde etmek için açtığı yeni kapılardan biri. Fjord Trends 2021 raporunda da 12 milyondan fazla insanın izlediği konser bu alanda en doğru zamanda yapılmış yaratıcı etkinliklerden biri olarak gösteriliyor.
Rapor yenilikler konusunda sıradakinin ne olabileceğini keşfetmenin önemine değiniyor. “Akıllı telefonlardan sonra sıradaki yenilik ne?” sorusu gibi her kuruluş kendi alanında “bu alanda başka neler yapılabilir?” sorusunu sorması gerekiyor. 2021 bu konuda önemli fırsatlar doğuracak.
Bir çalışma ekibini takım yapan unsurlar:
Ofis alanları bundan sonraki süreç için tamamen işlevini yitirmiş değil. Ancak bu fiziki alanların yeniden gözden geçirilmesi ve değerlendirilmesi gerekiyor. Rapora göre işverenlerin; teknoloji, iletişim, beceri ve güvenlik olmak üzere dört ana alanda yenilik yapma fırsatı bulunuyor. İşverenlerin dijital dönüşümü hızlı bir şekilde gerçekleştirmesi ve bu duruma adapte olması gerekiyor. Ayrıca sanal ekiplere göre uyarlanmış kurumsal kültür yaklaşımlarını benimsemesi gerekiyor.
İşe alım sırasında uzaktan çalışma seçeneğinin daha kabul edilebilir bir duruma gelmesi sayesinde ise işverenler çalışanlarının yeteneğine ve becerilerine daha fazla önem gösterebilecek. İşverenlerin evden çalışanlar için etkili bir siber güvenlik uygulaması önemli olacak. Ancak öte yandan bu durum mahremiyetle ilgili sorunları doğurabilir.
Etkileşim tutkusu:
Pandemiden önce bile yüksek olan ekran süreleri karantinayla birlikte daha çok arttı. Kamusal alanlardaki ekranları takip etme ve kullanma düştü. Bireysellik ön plana çıktı. Yüz yüze olan toplantıların görüntülü görüşmeye kayması, içerik tüketiminin artması gibi etkenler ekranda geçirilen süreyi arttırdı. Bununla birlikte ekrana uzunca bir süre bakmak da yorucu oluyor.
Profesyonel ve amatör içerik üreticilerin belirli bir standart yakalamış olması yeni standartların oluşmasına sebebiyet veriyor. Gerçek dünya deneyimi kadar ilgi çekici bir deneyim yaşatan platformlar ve kanallar için fırsat bulunuyor. Tasarım ve kullanıcı arayüzü ne kadar kullanışlı olursa o kadar fayda sağlıyor. Raporda Web Summit 2020’de Discord CEO’su Jason Citron’ın da değindiği Discord kullanım artışına dikkat çekiliyor. Yüzde 50’ye yakın artışın arkasında kitle etkileşimini yeniden tasarlamak ve farklı kitlelere hitap etmek yatıyor.
Tedarik zincirindeki değişim:
İnsanların ürün edinme ve hizmetlerle etkileşimde bulunma şekli değiştiği için satın alma davranışları ve tutumları da farklılaştı. Tedarik zincirleri yeni talepleri karşılamak için farklı iş modellerine geçiyor veya geçmek durumunda kalıyor. Şirketlerin organizasyonlarında esnek ve radikal değişiklikler yapması gerekiyor.
Daha az insanın mağazaya gitmeye başlamasıyla birlikte evler artık müşteriler için yeni vitrin oluyor. Şirketlerin, işletmelerindeki tedarik zincirlerinin konumunu yeniden düşünmeleri ve varlıklarını nasıl kullanacakları yeniden düşünmeleri gerekiyor. Örneğin mağazalarını karantina dönemi geçici olarak kapatan ama çevrim içi alışverişlere ağırlık veren Lululemon Athletica bu duruma örnek veriliyor.
Empati mücadelesi:
Önceki Fjord Trends raporlarında olduğu gibi insanlar çalıştıkları kurumların amacı ve ahlaki değerlere verdiği önem konusunda giderek daha fazla endişe duymaya devam ediyor. Black Lives Matter hareketi ırklar arasındaki adaletsizlik hakkında sayısız tartışmayı gündeme getirirken ayrıcalıklı olma durumu etnik grupların yanı sıra maddi alanda da keskinleşiyor. Kutuplaşma ve eşitsizliğin yanı sıra iklim krizi son yıllarda olduğu gibi hala en önemli sorunlar arasında yer alıyor.
Empati burada kilit çözüm olsa da şirketlerin sosyal konularda aldıkları tavırlar herkesin empati kurmasını zorlaştırabiliyor. Bu zorluğun üstesinden gelmek için toplumun tamamını düşünmek yerine alt gruplara bölmek ve bu daraltılmış alanda amacına uygun hareket etmek mümkün olabilir. Örneğin eBay karantina dönemi bir program başlatarak ücretsiz bir e-ticaret platformu sunmuş ve küçük işletmelerin yanında yer almıştı.
Gelenekselleşmiş etkinliklere alternatifler:
Doğumu kutlamaktan öleni defnetmeye kadar kolektif olarak gerçekleştirilen birçok ritüel bu dönemde iptal edildi. İnsanların her türlü duygusunu diğer insanlar ile paylaştığı ve güçlü bağlar oluşturduğu bu etkinliklerin iptal olması insanları alternatif seçeneklere yönlendirdi. İnsanlar aileleriyle ve çevreleriyle daha sık bağlantı kurmak ve zihinsel sağlıklarını korumak için yeni davranışlar oluşturdu. Raporda pandemi dönemi Calm meditasyon uygulamasının indirilenler listesinde bir numaraya yerleşmesi bunun örnekleri arasında gösteriliyor.
Markalar, aidiyet duygusu sağlayan insanları daha rahat hissettiren bu geleneksel etkinliklerin yerini doldurmak için farklı deneyimler yaratmak durumundalar. Modadan seyahate eğlenceden inançlara kadar her alanda bu geçişe yardımcı olacak yeni alternatifler öne çıkabilir.
Görsel: Fjord Trends 2021