Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Filmin esas kahramanları olarak kitleler

Filmin esas kahramanları olarak kitleler

Kitlesel fonlama; film endüstrisinin yeni kahramanı.

Esas kahramanları dedim çünkü artık herkes bağımsız film endüstrisinin kurtarıcısı olabilir. Son 3 yılda 900 binden fazla film başvurusu almış, sadece Kickstarter. 8,567 filmse kitlesel fonlama sayesinde çekilebildi. Güzelliği şu ki 100 milyon dolar, gişe rekortmeni bir Hollywood filminin ancak pazarlama bütçesi olabilecekken, kitlesel fonlama ağlarında 10 bine yakın film projesinin gerçekleşmesini sağlayabiliyor. Karşılaştırınca rakam büyük, zira film istatistiklerini elinde tutan UN, 2009’da dünya çapında 7,233 film çekildiğini duyurmuştu.

Rotten Tomatoes’un 2012’nin en iyi 20’sindeki 3 film yine kitlesel fonlamayla çekilmişti (The Waiting Room, Brooklyn Castle ve Ai Weiwei: Never Sorry). Bunlar aynı zamanda Oscar 2013’te kısa listeye kaldı.

Kickstarter’dan çıkma 57 filmin SXSW’de, 21’inin de Tribeca Film Festivali’nde gösterimi yapıldı. Filmler bu iki festivale ek olarak Sundance, Cannes ve Berlinale festivallerinde 20’den fazla ödüle layık görüldü.

Veronica Mars dizisinin sinema filmi, film kategorisinin fon rekortmeni. 92 bine yakın destekçisiyle 5,7 milyon dolar fona yükseldi. 2 milyonluk hedefini 12 saatten az sürede geçtiğini de belirtelim.

http://www.kickstarter.com/projects/559914737/the-veronica-mars-movie-project/

NASA, geleceğin uzay seyahatlerini geliştidikleri uzay programının tanıtım videosu “We Are The Explorers” için Indiegogo’da 49 bin dolar topladı.

Videoyu Optimus Prime’ın sesi Peter Cullen seslendirdi. Hedefine ulaşan NASA filmi, Mayıs’ta gösterime girmesi
beklenen Star Trek Into Darkness‘tan önce de perdede olacak.

Bir başka başarı hikayesi 19 yaşındaki Monica Zinn’in Self Inflectedisimli belgeseli. Amerika gençliğinin kendine zarar verme eğilimini konu alıyor. Ödüllü Perfection filminden sonra Self Inflicted da Indiegogo’da ekipman için gerekli 7 bin dolar hedefine ulaştı.

Türkiye’de de Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir filmi projemefon aracılığıyla 20 bin liraya yakın fon toplarak perdedeki yerini almıştı.

Finansman engeline takılan birçok bağımsız filmin kitlesel fonlamayla birlikte Türkiye’de daha fazla benimsenecek, hissediyoruz. Peki kitleler diğer alanlarda ne gibi rollerde oynuyor? Buradan.