Özellikle vektör ve grid tabanlı arayüz tasarımı ile öne çıkan ve zamanla birçok tasarım ve ortak çalışma ihtiyacına çözüm sunmaya başlayan Figma, 7 Mayıs’ta yeni ürünlerini tanıttığını etkinliğini Config 2025’i gerçekleştirdi. Toplamda 5 yeni ürün tanıtan Figma bu genişlemeyle internet sitesi geliştiricilerinden pazalamacılara kadar geniş bir kitleden kullanıcı çekmeyi hedefliyor.
Üç yıl önce Adobe’nin satın almaya niyetlendiği ancak ardından karşılıklı vazgeçildiği Figma bu kez pazardaki payını yeni ürünleriyle büyütmek istiyor. Örneğin tasarımcının ürettiği sayfa tasarımı Framer yerine internet sitesine doğrudan uygulanabilecek. Veya tasarımcı pazarlama materyalleri hazırladıktan sonra pazarlama ekibi Canva yerine Figm’daki aynı kütüphane içerisinden varlıklara erişip düzenleyebilecek.
Figma’nın tanıttığı yenilikler şu şekilde:
Figma Draw
Figma Draw ile çizim araçları, gelişmiş vektör düzenleme, fırçalar ve Adobe Illustrator veya Procreate’teki temel çizim özelliklerini Figma’ya taşınıyor. Figma çizim araçlarının duyurusunu yapmak için de vintage kamu spotu esintili bir film hazırlamış.
Ergenlik çağındaki bir gencin odasına gelen ebevenyleri Figma ile çizim yaptığını öğrenmeleri üzerine bir argümana giriyorlar. Tüm üzerinden ise diğer tüm vektör çizim araçlarının yaptığı her şeyi yapabildiği mesajı veriliyor.
Figma Draw şu anda tüm kullanıcıların erişimine açık.
Figma Grid
Figma Grid internet sitesi veya herhangi bir kanvas üzerinde mizanpaj düzenlemeyi kolaylaştıran birçok özellik sunuyor. Otomatik mizanpaj özelliği ile matris üzerine konulan tasarımları belirli kutular ve alanlar üzerinde yer almasını sağlıyor.
Otomatik olarak satır ve sutünler üzerinde boyutlandırma yapabiliyor ve CSS ile geliştirici panelinden düzenlemeye de imkan tanıyor. Figma Grid şu anda beta aşamasında erişime açık.
Figma Buzz
Figma Buzz tasarım ve pazarlama ekiplerinin uyumla çalışabileceği ve ölçeklenebilir varlıklar üretmelerini sağlıyor. CSV dosyaları üzerinden toplu şekilde veriyi çekip görsellere uyarlayabilmek, biten tasarımların doğrudan yayınlanabilmek ve şablonlar üzerinden çalışabilmek gibi imkanlar sunuyor.
Figma Buzz ile Canva gibi çevrimiçi basit görsel düzenleme araçlarına rakip olan Figma daha büyük ölçekli ve sistematik çalışan ekiplerin varlık yönetimini de tek merkezde toplayarak kolaylaştırıyor. Henüz beta aşamasında olan Figma Buzz da kullanıcılar tarafından test edilebilir.
Figma Sites
Figma Sites bir internet sitesini yönetmek ve yürütmek için gereken tüm araçları bünyesinde topluyor. Tasarım, prototip geliştirme, sayfa yayınlama gibi görevleri yerine getirebiliyor.
Figma’da tasarlanan sayfalar doğrudan Figma Sites’a aktarılabiliyor. Halihazırda kullanılmak üzere şablonlar ve varlıklar yer alıyor. Sayfaların farklı ekranlardaki tetikleme noktalar tek bir yer ayarlanabiliyor. Ve tasarım tarafından çıkan imajlar doğrudan HTML ile önizlenip yayınlanabiliyor. Figma Sites da henüz beta aşamasında.
Figma Make
Figma Make ise özellikle etkileşimli sayfa tasarımları gibi alanlarda kod geliştirmek için sunulan yapay zeka (Claude 3.7 Sonnet) asistanı. Özellikle prototip geliştirme ve tasarımlara etkileşim kurgulama gibi konularda yazılım ile tasarım arasında bir köprü işlevi görüyor. Figma Make ise beta aşamasında ve çok yakında kullanıcıların erişimine sunulacak.
Görsel: Figma Blog, Twitter