Pandemiden daha endişe verici olan bir şey varsa iklim değişikliğinin – aslında “insanın” desek daha doğru olur – sebep olduğu susuzluk. Aşırı nüfus artışı, endüstriyel kullanım, atıklar ve diğer insan kaynaklı faaliyetler dolayısıyla yetersiz kalmaya başlayan temiz su kaynakları, şimdiden pek çok krizi tetiklemiş durumda. Bunların başında gıda krizi geliyor. Kuraklık son noktaya vardığında ise insanlık en acı şekliyle susuz bir dünyayı deneyimleyecek gibi görünüyor. Suyun tükendiği ve insanların canavarlaştığı pespembe bir dünyayı anlatan The Future adlı animasyon bu geleceğe işaret eden unutulmaz işlerden biriydi. Dry Out adlı makro time-lapse film de canlıların susuz kaldığında nasıl bir değişim geçirdiklerini inceliyor.
Dry Out’un çekimlerinde makro lens ve mikroskop kullanıldı
Dry Out sanat yönetmeni, fotoğrafçı ve hareketli grafik tasarımcısı Christian Stangl’in imzasını taşıyor. Stangl, yüksek çözünürlüklü kameralarda makro lens kullanarak 100’den fazla farklı organizmayı bu filme dahil etmiş: “Hayat suya ihtiyaç duyar. Ancak bu sıvı zamanla buharlaşarak gaz haline gelir. Kuruma; saatler, günler ve hatta haftalar süren kimyasal bir süreçtir. Yeterli su olmadığında organizmaların metabolizması durur. Yüksek çözünürlüklü kameralarda makro lens ve mikroskop kullanarak, 100’den fazla çeşitli organik motifin kuruma sürecini timelapse olarak belgeledim.”
4 dakika 46 saniye süren filmde yapraklar, meyveler ve balıklardan mikroskobik canlılara uzanan farklı türleri su kaybedip dönüşüm yaşarken görüyoruz. Vimeo’da Staff Pick olarak öne çıkarılan filmin müziğini Stangl’in kardeşi Wolfgang namıdiğer meercrob hazırlamış. Parçayı seslendiren ise Alexandra Grandl. Time-lapse yazılım geliştirme aşamasını ise Mario Zeller üstlenmiş.
Stangl’in bu film için çektiği fotoğrafları Flickr profilinden inceleyebilirsiniz. Instagram’ı, Behance profili ve Vimeo kanalı üzerinden sanatçıyı takip edebilirsiniz.
Görsel: Vimeo