Facebook, dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olmasının yanı sıra gelecek için belirlediği hedeflerle de dünyanı dönüştürmeyi hedefliyor. Mike Schroepfer, Facebook’un önümüzdeki yıllar için üç temel hedefi olduğunu paylaştı. Bunlar; daha geniş bir ölçekte internet erişimi, yapay zeka ve sanal gerçeklik.
Dünyanın tamamına internet erişimi sağlamayı hedefleyen Facebook, internet erişiminin karasal ağlardan gökyüzündeki kablosuz ağlara ve ardından uydulara sıçradığına değindi. Günümüzde internet erişimi, akıllı telefonlar sayesinde birkaç yıl öncesine oldukça arttı. Teknoloji geliştiricilerin canlı yayın özelliğine ağırlık vermesiyle de iletişim ve bilginin yayılma hızı yükseldi.
Dünya’daki 7,3 milyar insanın 3,2 milyarı internet erişimine sahip. Facebook, bu oranı yükseltmek için çalışıyor ve Aquila isimli güneş enerjisiyle çalışan uçağını geliştirmeye devam ediyor.
Seeing Aquila's first flight meant waking up at 2am and flying down to the Arizona desert before sunrise. Watching…
Mark Zuckerberg paylaştı: 22 Temmuz 2016 Cuma
Yapay zeka, Facebook’un gelecek vizyonunun ikinci ayağını oluşturuyor. El yazısıyla yazılmış sayıları dijital olarak okuyabilen teknolojiler yapay zekanın ilk örnekleri iken günümüzde fotoğrafları algılayıp orada olanları anlatabilen yazılımlarla karşı karşıyayız. Mike Schroepfer örnek olarak ise görsel algılama yazılımlarının geçmişte insanları kalın hatlarıyla sadece fotoğraf üzerindeki konumlarını kestirebildiklerini söyledi. Şu anda ise fotoğraftaki kişilerin tam olarak nerede olduklarını ve ne yaptıklarını tahmin edebiliyor.
Yapay zeka önceden insanları böyle görüyordu.
Şu anda ise kişileri tüm hatlarıyla analiz edebiliyor.
Louisiana Protestoları sırasında çekilmiş bu güçlü fotoğrafa da değinen Schroepfer, ardından sanatçıların karakteristik çizgilerilerini sıradan fotoğraflara aktaran yapay zeka teknolojilerine değindi. Stanford’da bilgisayar bilimi üzerine araştırmalar yapan Andrej Karpathy‘nin öncülerinden olduğu ve Prisma gibi uygulamaların takip ettiği görsel stil transferi özelliğini Facebook’da canlı yayın içinde test etmeye başladı. Ve böylece yapay zekaya yönelik son adımlarını paylaştı.
Son olarak ise Facebook’un Oculus’u satın almasıyla gücünü artırdığı sanal gerçeklik alanında hedefledikleri bilgisayar ve harici ekipmanlardan bağımsız olarak, tek başına çalışabilen sanal gerçeklik gözlüğü çalışmalarını bir kez daha duyurdu.
Ardından Oculus’un kontrol kumandası Touch’ın 6 Aralık’ta piyasaya çıkacağını hatırlatırken yeni dönemde sanal gerçeklik içinde video konferans yapmak ve etkileşimli oyunlar oynamak mümkün olacak.
Mark Zuckerberg’ün Priscilla Chan ile sanal gerçeklikte yaptığı video konuşma ve çektiği selfie de sunumda anılan gelişmeler arasındaydı.
Görsel: Bigumigu, Oculus