Dünya çapında her yıl 2,5 milyondan fazla insanın zatürreden ölmesi, bu alanda erken teşhis için daha etkili yöntemlerin ve stratejilerin izlenmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Ne yazık ki pandemi, sağlık sistemindeki aksaklıklar ve ekonomik sıkıntılar insanların düzenli kontrol yaptırmasını da zorlaştırdı. Bu nedenle son yıllarda evde tetkik cihazlarıyla ilgili araştırmalar ve yenilikler artmış durumda. Hatta bu cihazlar tetkikleri çevrim içi olarak doktorlara gönderebildiğinden, onların da işini kolaylaştırıyor. Evde diş, göz ve cilt kontrolünden, pap smear ve sperm testine uzanan bu yeniliklere şuradan göz atabilirsiniz. Bu defaki haberimizin konusu ise solunum yolu ve akciğer hastalıklarına karşı İsviçre’de geliştirilen bir akıllı stetoskop. Pneumoscope isimli bu cihaz aslında 3 farklı aracın işlevini tek bir cihazda birleştiriyor.
Doktorların yürüttüğü bir araştırmanın sonucu olarak doğdu
Cenevre Üniversite Hastaneleri (HUG), École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) ve Terre des hommes’ten bir grup doktor, doktorların daha etkili teşhis koymasını sağlayacak yeni yöntemler bulmak için 2018’de bir araya gelip bir araştırma grubu oluşturmuş. Akciğerlerin oskültasyonuna (fizik muayenenin stetoskopla yapılan kısmı) dayalı sonuçlar sağlayabilen Pneumoscope, bu araştırmanın sonucunda doğmuş.
Yukarıda da söylediğim gibi cihaz yalnızca bir stetoskop değil. Stetoskop, oksimetre ve termometreyi bir araya getiriyor. Kullanıcı (hastanın kendisi veya hemşire olabilir) cihazı hastanın nefesini dinlemesi için onun göğsüne veya sırtına yerleştirebiliyor. Cihaz veri topladıktan sonra, sonuçları akıllı telefonlardan veya tabletlerden erişilebilen kullanıcı dostu bir arayüze gönderiyor. Ters çevrildiğinde termometre işlevini yerine getiriyor. Parmak üzerine yerleştirildiğinde ise kandaki oksijen seviyelerini okuyabilen bir oksimetre olarak işlev görüyor.
Cihazın topladığı veriler yapay zeka tarafından inceleniyor
Cihaz tarafından kullanıcıdan toplanan veriler, bir yapay zeka sistemi tarafından inceleniyor. Bu inceleme, kullanıcının karşı karşıya olduğu riskleri ortaya koyuyor ve teşhis yapıyor. EPFL bu yapay zeka sistemini; zatürree, astım, COVID-19, tüberküloz, bronşiyolit hastası yetişkinlerden ve çocuklardan alınan 100.000 farklı akciğer sesini kullanarak eğitmiş.
Projenin amacı; engel, yaş, çeşitli hastalıklar, ekonomik sebepler ya da salgın nedeniyle evlerinden çıkamayan dolayısıyla da kontrole gidemeyen insanların kendi kendine tetkik yapabilmesi. Araştırmacıların istediği bu cihazı geliştiren Swisstech, ürünün pazara sunulmasından hemen önceki klinik doğrulamanın son aşamalarında bulunduklarını açıklamış.
Görsel: Vimeo