Kendi alanında ufuk açıcı çalışmalar yapan, sanatı ve teknolojiyi farklı bir gözle bir araya getiren yaratıcıları keşfetmekten ve bu yetenekleri okurlarımızla tanıştırmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu heyecanımızı 18 Ocak’ta ATÖLYE‘de gerçekleştirdiğimiz Yeni Yaratıcılar’ın ilk etkinliğiyle birlikte fiziksel bir alana da taşıdık. Bigumigu kurucularından Yalçın Pembecioğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlik serimizin ilk konuğu Fractal İstanbul projesiyle tanınan Tarık Tolunay’dı. 5 yıllık bir emeğin sonucunda ortaya çıkan Fractal İstanbul’u ve yüzbinlerce yıldır yaşamın devam ettiği bu şehirle olan ilişkisini, projenin oluşumunu konuştuk.
Fractal İstanbul basılı olarak ilk kez Yeni Yaratıcılar’da
Tarık Tolunay, Fractal İstanbul’un basılı halini ilk kez Yeni Yaratıcılar’da sergiledi. 3 boyutlu bir dünya yaratan sanatçı, bu sayede eserin belirli bir andaki belirli bir açıdan çekilmiş görüntülerini sunuyor. Farklı açılardan Fractal Istanbul’u görebilmek ve tüm detayların uyum içerisinde olması da projenin en kıymetli değerleri arasında. Çünkü eser, sahip olduğu donanım göz önüne alındığında sanal gerçeklik, video oyunu gibi birçok farklı alanda parlayabilecek güce sahip.
Etkinliğe katılanlar, yıllar süren azmin ve çalışmanın hikayesine tanık olmakla kalmayıp Tarık Tolunay’la tanışma fırsatı da yakaladı. Çünkü matematikte küçük parçaların bütünü yansıtması olarak adlandırılan fraktal, Tarık Tolunay’a da projesini isimlendirirken ilham vermiş. Ve sonrasında Fractal İstanbul’un içinde İstanbul’u yansıtan onlarca ögeyi incelediler. Öyle ki vapur, deniz, kedi gibi birçok öge İstanbul’u yansıtıyor. Fractal İstanbul’un parçalarına baktığımda İstanbul’u görebiliyoruz.
Etkinliğin sonunda ise katılımcılar, Tarık Tolunay ile sohbet edip fikir alışverişinde bulundu. Bir sonraki Yeni Yaratıcılar’da görüşmek üzere!
Görsel: Bigumigu