Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Düz Olan Dünya Mı Yoksa Biz Miyiz?

Düz Olan Dünya Mı Yoksa Biz Miyiz?

Ukraynalı sanatçı Aec Interesni Kazki, yeni tablo serisi "Earth is Flat"te din, bilim, mitoloji, kozmos, mitler, geçmiş ve gelecek konularından ilham alıyor.

“İnanırsak olur”. Bu cümleyle hayatımızın bazı anlarında karşılaşmışızdır. Bir şeyi çok isteriz, birilerine bahsederiz bundan ve belki konuşmayı sonlandırmak adına karşıdan bu cümleyi duyarız, eğer istediğimiz olamayacak bir şeyse. 2018 yılına girdik. M.Ö. 500’lerde Pisagor’un “Dünya yuvarlak olabilir” fikrini ortaya atmasından yıllar yıllar sonra Portekizli kaşif Ferdinand Magellan, Dünya’nın çevresinde yaptığı deniz yolculuğunda başladığı yere geri dönerek  Dünya’nın yuvarlak olduğunu kanıtladı. Lakin hala “Dünya düzdür” diyenler var, ne diyelim, inanırsak o da olur tabii. Bilim olmadığı bir dünyada yaşıyorsak.

Dünya Düz ve Yıldızlarsa Gecenin Peçesinde Birer Delik

Ukraynalı sanatçı Aleksei Bordusov namıdiğer Aec Interesni Kazki yeni serisi “Earth is Flat” ile din, bilim, mitoloji, kozmos, mitler, geçmiş ve gelecek konularından ilham alarak rengarenk bir dünya yaratıyor. Bu konuları sorguladığı bir bakış açısıyla bir araya getiriyor. Zamanları birbirine kırıyor sanatçı işlerinde önce ve sonrayı düşündürmeyi hedefliyor. Sanatçıya göre bugün geçmişlerin bilimsel ve dini dogmalarına bakıyoruz. Ve bu, torunlarımızın bir gün bize bakacağı aynı eğlenceyle gerçekleşiyor. Yani aslında her çağ bir sonraki çağ tarafından kötülenmeye de mahkum diye düşünebiliriz. Öğrendiklerimiz, ufkumuzu açan her düşüncenin kıvılcımı bizi geçmişe daha anlamlandırarak bakmaya ve onu gelecekte değiştirmeye itiyor.

Sanatçı sadece sorgulayan resimleriyle de tanınmıyor. Tabloların dışında İstanbul’da da olmak üzere sanatçının muralları dünyanın birçok sokağını süslüyor. Sanatçı, sanatın yaradılışını evrenin mistik nedenlerini anlama, bilim ve tarihten din ve mitlere kadar uzanan konuları kendince yeniden keşfetme fırsatı olarak görüyor.

 

Görsel: Aleksei Bordusov, Instagram