Kendi alanında ufuk açıcı çalışmalar yapan, sanatı ve teknolojiyi farklı bir gözle bir araya getiren yaratıcıları keşfetmekten ve bu yetenekleri okurlarımızla tanıştırmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu heyecanımızı 13 Şubat’ta ATÖLYE‘de gerçekleştirdiğimiz Yeni Yaratıcılar’ın ikinci etkinliğiyle de fiziksel bir alana taşıdık. Bigumigu kurucularından Yalçın Pembecioğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen etkinliğimizin konuğu GIF benzeri yüksek çözünürlüklü video sanatı eserleriyle ve Oddviz ile ürettiği fotogrametri işleriyle tanınan Erdal İnci idi. Kariyerinin erken dönemindeki denemelerinedn Clones Project’in yükselişine, video sanatından fotogrametriye kadar işlerinin arka planındaki dinamikleri konuştuk.
Emekleme döneminden ilk satılan işine
Erdal İnci, düşük çözünürlüklü eski bir kamerayla ürettiği erken dönem işlerinden başlayarak kariyerini basamaklarını Yeni Yaratıcılar’da işleri üzerinden anlattı. Yeni kamera alarak işlerinin nasıl değiştiğini, farklı materyalleri kullanmanın farkını ve mekanlara bakış açısını derinlemesine açıkladı. Yüksek kaliteli video işleri, Clones Project serisi, ilk satılan eseri, The 99 Percent işinin hikayesi gibi özel anılarını da duyma şansı yakaladık. Bir sanatçının evrimi ve kişisel yolculuğuna da Yeni Yaratıcılar’da tanık olduk. Erdal İnci şu anda Çağrı Taşkın ve Serkan Kaptan ile birlikte kurdukları Oddviz çatısı altında fotogrametri tabanlı çalışmalar yapıyor. Günümüzün kaybolacak, anlık yapılarını ölçek fark etmeksizin belgeliyorlar ve dijital bir kütüphane yaratıyorlar.
Etkinliğe katılanlar da Erdal İnci’nin izlediği basamakları öğrenme, sanatçı vizyonu ve motivasyonunu yakından gözlemleme fırsatı yakaladı. Ayrıca konuğumuz tüm eserlerini gerçek çözünürlüklerinde getirip sergilediği için de daha önce sergilerine gitme şansı bulamamışlar da onlarca işini yakından inceleyebildi.
Etkinliğin sonunda ise katılımcılar Erdal İnci’yle tanışıp soru sorup fikirlerini paylaştı. Bir sonraki Yeni Yaratıcılar etkinliği için takipte kalın!
Görsel: Bigumigu