Yoto, çocuklarını bir ekran karşısında oturtmadan gelişimlerine destek vermeyi sağlayan akıllı bir hoparlör. Çocukların sahip oldukları becerileri teknoloji için kullanmasını değil; teknolojinin onların yeni yetiler kazanmasına yardımcı olmasını amaçlıyor. Yoto, bu teknoloji çağında teknolojiden uzak duran eğitsel bir oyuncak yerine, teknolojiyi çocuklar için en doğru şekilde kullanan bir oyuncak olma hedefinde.
Müzik, teknoloji, tasarım ve pazarlama dünyasından dört girişimcinin geliştirdiği Yoto; çocukları müzik, hikaye ve eğitim malzemelerinden oluşan özenle seçilmiş bir dünyaya taşıyor. Etkileşimli kartlar sayesinde çocuklar bir ekrana bakmak zorunda kalmadan, sadece işitsel bir içerik aracılığıyla eğleniyor ve öğreniyor.
Çocuğun Seçtiği İçerik
Yoto ilhamını Montessori eğitim metodundan ve eskinin kasetçalarlarından alıyor. Tıpkı bir kasetçalara yerleştirdiğimiz kasetler gibi Yoto’nun da özel kartları var. Bu kartlar aracılığıyla Yoto; masallardan podcast’lere, çocuk radyolarından dans ettirecek şarkılara uzanan bir içerik yelpazesine erişim sağlıyor. Çocukların tek yapmaları gereken, diledikleri kartı seçmek ve Yoto’nun haznesine yerleştirmek.
Montessori’nin en önemli ilkelerinden olan özgür seçimi odağına alan Yoto; 18 ay üzeri tüm çocukların kolaylıkla kullanabileceği bir sistem sunarak seçimi çocuğa bırakıyor. İsterlerse en sevdikleri çocuk şarkılarını dinleyebiliyor, isterlerse alfabe öğrenebiliyorlar, isterlerse nota öğreniyorlar. Ancak ne seçerlerse seçsinler, seçim kendilerine ait olduğundan odaklanma da artıyor.
Yoto’da kamera veya mikrofon yok, internet bağlantısı bulunmuyor. Sadece çocuk dostu, eğlenceli bir içerik sağlayarak ebeveynlere de iç rahatlığı sunuyor. Bu eğitsel kartlar çocuklara rakamları, harfleri, kelimeleri ve daha gazlasını öğretmeyi hedefliyor. Çocukların kartları Yoto’nun içine yerleştirirken ileride kalem tutmaya yardımcı olacak ince motor becerilerini de geliştirmiş oluyor. Üstelik çocuklar Yoto ile oynadıkça Yoto seviyelerine ve gelişimlerine uyum sağlayarak, onlarla birlikte gelişiyor. Böylece bir süre sonra çocuğunuzun sıkılıp bir kenara attığı bir oyuncağa dönüşmemiş oluyor.
6 Başlık Altında Zengin Eğitsel Malzeme
Yoto’nun kartları 6 ana başlık altında farklı farklı içerikleri açıyor: Müzik ve hikaye, Öğrenme, Radyo, Podcast, Yoto Günlük ve Özel. Müzik ve hikaye kartları Yoto’nun temelini oluşturuyor. Bu kartlar çocuk şarkıları, masallar, hikayeler ve ninnilerden oluşan bir kitaplığa erişim sağlıyor. Yine Montessori ilkeleri çerçevesinde şekillendirilmiş öğrenme kartlarında sayılar, kelimeler, şekiller, renkler gibi pek çok eğitsel malzeme bulunuyor. Radyo ve podcast kartları, Yoto editörleri tarafından özenle seçilmiş çocuk kanallarına erişim sağlarken günlük kartlar; o güne özel içeriğe sahip; mevsime dair bilgilendirmeler, özel gün hatırlatmaları, hava durumu gibi bir içerik sunuyor. Özel kartlar ise dilediğiniz içeriğe erişebilmeniz için kendinize özel kartlar yapmanızı sağlıyor. Buradan istediğiniz şarkı ve albümleri ya da kendi kaydettiğiniz sesleri ekleyebiliyorsunuz.
Yoto, halihazırda oldukça geniş bir kart seçeneğiyle geliyor. Ama dileyen ebeveynler özel uygulaması üzerinden Yoto için yeni kartlar sipariş edebiliyor ve posta yoluyla bunların kendisine gönderilmesini sağlayabiliyor. Yoto Club’a üye olduğunuzda ise yıl içerisinde 4 kere özel kartlar gönderilebiliyor.
Tüm bunların yanı sıra Yoto aynı zamanda bir gece lambası ve çocuklara uyumlu bir çalar saat olarak da görev yapıyor. Hatta uykuya dalmakta zorlanan çocuklar için önemli bir uyku yardımcısı işlevi de görüyor. Yine uygulama üzerinden uyku zamanlarını belirleyebiliyor ve cihazı açıp kapatabiliyor.
Yoto ucuz bir cihaz değil ama gerçekten çocukların çok hoşuna gidecek, uzun süreler kullanabileceği, eğitsel ve eğlenceli bir oyuncak gibi görünüyor. Bu anlamda baktığınızda fiyat/fayda dengesi aslında hiç de fena değil. Test eden kullanıcılardan da gelen yorumlar çok olumlu. Şu anda devam Kickstarter kampanyasında hedef fon aşılmış durumda. Bu durumda Haziran 2018’de teslimat gözüküyor. İlgilenenlere duyurulur.
Görsel: Kickstarter – Yoto