Bir nesili büyüten konsollar, NES ve Commodore 64 günümüz kadar dijital olmadığı için analog müdahalelerde bulunmamız gerekebiliyordu. Üflemek, tozunu almak, soketin temizlenerek tam performans ile çalışmasını beklemek bunlar arasındaydı. Fakat kimi zaman girişlerde bir aksilik olduğunda görüntü bozuk, çarpık ve formunu kaybederek farklı görünürdü. Dosyalarda veya görüntülerde yaşanan hata, çakışma veya kodlarındaki değişim bu tip farklı görüntüleri ortaya çıkarırdı. Glitch sanatı olarak anılan bu teknik, farklı yöntemlerle benzer sonucu verebiliyor. Belirli komutları belirterek geliştirilen Twitter bot’ları da iPhone uygulamaları da bu sanatı icra edebiliyor.
Fatih Erikli, HTML 5 üzerinde yazdığı Image Glitcher kodunu kullanarak farklı bir uygulama alanı yaratmış. Glitchit.org, seçilen etkilete göre görsel ve müzik sunumu yapan bir internet sitesi. Fakat bu tecrübe, sakin ve huzur verici bir yolculuk değil. “Gürültü patırtı as a service” önermesini sunan site Flickr’da görsel taraması yaparak slayt gösterisi yapıyor.
Görsellerin zaman içerisinde bozulmasını seyrederken arka fonda, “dark ambient, noise, glitch” gibi belirli bir raddeden sonra kulağı rahatsız eden müzik türlerinden seçkiler yapıyor. Ortaya çıkan sonuç; sıra dışı ve kulak tırmalayacak derecede şaşırtıcı bir hale bürünüyor. “İstanbul” “şiirsokakta” gibi günlük hayatta rastladığımız popüler etiketlerin yanı sıra daha niş ve farklı etiket seçimleriyle de arama yapılabiliyor.
Glitchit.org internet sitesi üzerinden istediğiniz etiketi filtreleyerek deneyimleyebilirsiniz.
Görsel; Glitchit.org