Tek kullanımlık plastiklerin doğada çözünmesi 450 yıl sürebiliyor. Doğaya karışan plastik atıklar karada ve denizde büyük kirliliğe yol açarken toprağı ve suyu kirleten mikro plastikler besin zincirimize giriyor. Greenpeace okyanus atıklarından yapılan dev balina yerleştirmesinden Ocean of the Future isimli filmine, plastik atık ihracatına dikkat çektiği reklam filminden plastik pipetlerin canlılar için ne kadar zarar verici olabileceğini gösteren açık hava kampanyasına kadar plastik atıkların yarattığı sonuçları farklı şekillerde ele alarak durumun vahametini göstermeye çalışıyor.
Eskinin sevilen ürünleri geri döndü ama sadece ambalajları
Geri dönüştürülmemiş plastiğin çevre üzerindeki etkisini gerçek örneklerle göstermeye çalışan Greenpeace Hollanda, plastik kirliliğinin iç karartıcı gerçekliği konusunda farkındalık yaratmak için Tolga Büyükdoğanay‘ın da idari yaratıcı yönetmen pozisyonunda görev yaptığı Ogilvy Social.Lab Amsterdam ile iş birliği gerçekleştirdi. Bu sefer karşımızda ürünlerin zamana yenik düşmemiş plastik ambalajları bulunuyor.
Plastiğin bir anda yok olmayacağını göstermenin en dikkat çekici yolu geçmişten günümüze kadar çözünmeden kalmayı başarmış gerçek örnekleri sunarak insanlara durumun ne kadar kötü olduğunu göstermek. “Plastic. It’s back!” kampanyası da tam olarak bunu yapıyor.
Okyanuslara her dakika ortalama bir kamyon dolusu plastik atılıyor ve karar verici mekanizmalar adım atmadığı sürece gezegenimizde 2050 yılına kadar dört kat daha fazla plastik üretilecek. Greenpeace Hollanda, 60 yılı aşkın süre önce çöpe atılan ancak geri dönüştürülmeyip okyanuslara karışan orijinal ürünlerin plastik ambalajlarını sanatsal bir şekilde sergileyerek plastik kirliliği krizine vurgu yapıyor.
60 yıl önce çöpe atıldı ama hala sapasağlam
Uzun süredir kayıp olan beklenmedik bir koleksiyonla karşımıza çıkan cips poşetleri, yoğurt kapları, çamaşır suyu şişleri aslında biz her ne kadar görmemeyi tercih etsek de dünyamızda bizimle birlikte yaşıyor. Sivil toplum kuruluşuna göre kimisi 50 hatta 60 yılı aşkın süredir okyanuslarda yüzen bu eski plastik ambalajlar, plastik ürünlerin sergilendiği bir pop-up mağazada gösteriliyor.
Vintage esintili posterlerle desteklenen kampanya zamana yenik düşmeyen atıkların nostaljik bir ürün olmasının ne kadar içler acısını olduğunu vurguluyor. Kampanya için hazırlanan açık hava reklamlarında “70’lerde ayakkabıları parlatırken bugün sahilleri kirletiyor”, “60’larda çocuklar için lezzetli bir ürünken bugün plajları berbat bir hale getiriyor” başlıklı yazılarla geçmişten günümüze ulaşmış plastik ambalajların yıkıcı çevresel etkisi anlatılıyor.
Greenpeace Hollanda’nın kampanya için açılan internet sitesine giren kullanıcılar tek kullanımlık plastik ambalajlara bağış yaparak mücadeleye destek olabiliyor. Bununla birlikte kampanyayı hazırlayan ekip ambalajların üzerinde yer alan barkodları Greenpeace’in plastik kirliliğiyle mücadele çabalarına bağışta bulunabilecekleri siteye yönlendiren QR kod ile değiştirmiş.
Künye
Müşteri: Greenpeace Netherlands
Ajans: Ogilvy Social.Lab Amsterdam
ECD: Tolga Büyükdoğanay
Yaratıcı Yönetmen: Federico Botella Padilla, Diego Lauton De Oliviera
Strateji: Joanna Uniwersal and Justin Jackson
Prodüksiyon Şirketi: FJ
Yönetmen: Job Kuizenga
Fotoğraf: Thijs Huizer, Cher van Pelt
Yönetici: Martijn Pots
Hesap Yöneticisi: Regina Kroon
Müşteri Yöneticisi: Sophie Loos
Müşteri Temsilcisi: Juul van Essen
PR: Teresa Dos Santos Serra and Anouk Slot
Görsel: adsoftheworld, Greenpeace Netherlands