Berlin tıpkı Paris veya Londra gibi Avrupa’nın tarih ve kültür olarak önemli başkentlerinden biri olma özelliğini taşıyor. İkinci Dünya Savaşı sonrası dünyanın sürüklendiği soğuk savaş dönemindeyse Berlin, iki parçasıyla iki farklı dünyayı tek adreste yaşatıyordu. Ve bu dünyaları birbirinden ayıran tek ve mutlak gerçek ise devasa bir duvardı; Berlin Duvarı.
Geçtiğimiz yıl, yıkımının 25. yılında balonlarla yeniden inşa edilen Berlin Duvarı, Erdal İnci‘nin veri görselleştirme projesinde de yaklaşık 30 yıllık tarihiyle segmentlerden oluşan duvarı tek seferde yıktı. Şehri ikiye ayıran duvarın çevresindeki yaşam ise birçok gözetleyici ve kısıtlayıcı detayla varolmuştu. Duvarın son halinde, 45.000 parçadan oluşan tanesi 3 tonluk duvar parçası, 79 mil uzunluğunda çit, devriye gezen 250 köpek, yaklaşık 300 gözetleme kulesi, 20 sığınak, 65 millik araç hareketini engelleyen zemin ve atış serbest izni.
Salt olarak duvarın önemli özelliklerinden biri üzerinden birisi de atlanmasını engellemek için tepesine yuvarlak eklentiler ve araç ile çarparak devrilmesini engellemek için “L” şeklinde iki kenarlı düzenlemeler dikkat çekiyordu. Yeni medya sanatçısı Erdal İnci, Contemporary İstanbul’da sergilenen Berlin Wall : A Data Visualization isimli çalışmasında bu duvarı bir araya getiren 45.000 parçayı bir araya getirerek Berlin Duvarı’nın gerçek boyutlarındaki bir modelini hazırladı ve doğru ölçüleriyle Berlin’deki Alexanderplatz merkezine yerleştirildi.
Görsel; Erdal İnci, Berlin Wall : A Data Visualization