Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Engelli Bireylerin Sanata Erişimini Savunan Provokatif Banklar

Engelli Bireylerin Sanata Erişimini Savunan Provokatif Banklar

Finnegan Shannon, engelli bireylerin sanata dünyasına erişimi ile ilgili sorunların altını, tasarladığı provakatif banklarla çiziyor.

Tasarım, enstalasyon ve stüdyo sanatında işler üreten New Yorklu multidisipliner sanatçı Finnegan Shannon’un son işleri, engelsiz sanat teması üzerinde duruyor. İşlerinde didaktik ve duygulara konuşan karmaşık mesajların aksine, net ifadeler kullanan Shannon, bu vurucu cümleleri tasarladığı bankların üzerine yerleştiriyor.

Bu işleri ilk olarak New York’taki Wassaic Project bünyesinde sergileyen Shannon’un provakatif tavrı tam da bu mekan seçiminden geliyor. Çünkü sanatçı, 7 kattan oluşan ve asansörü bulunmayan bu sergi binasına yerleştirdiği eserleriyle engelli olmayan sanat izleyicilerini ‘rahatsız etmeyi’ ve söz konusu işlerin sosyal medya yansımalarını arttırmayı başarıyor.

Sanatçının 2019’dan beri yürüttüğü Anti Stairs Club Lounge çatısı altında sergilenen bankların üzerindeki mesajlara gelince, ifadeler oldukça çarpıcı ve net:

“It was hard to get here. Rest here if you agree” (Buraya ulaşmak zordu. Eğer aynı fikirdeyse burada dinlenebilirsin)

“Museum visits are hard on my body. Rest here if you agree” (Müze ziyaretleri bedenime çok ağır geliyor. Eğer aynı fikirdeysen burada dinlenebilirsin)

Proje kapsamında tasarlanan bankların üzerindeki mesajların orijinal dili İngilizce olsa da, sanatçı Güney Kore’ye özel Korece yazılı banklar da üretmiş:

Çalışmaları hakkında konuşan Finnegan, “Çalışmalarımın birincil izleyicisi olarak engelli bireyleri merkeze alarak, deneylerimin engelli bireylerin sadece hoş görüldüğü değil, aynı zamanda birlikte olabileceğimiz ve gelişebileceğimiz ortamlara işaret etmesini ve bunları ortaya koymasını umuyorum.” sözleriyle mevcut sanat alanlarının ve müzelerin erişilebilirlik konusundaki eksikliklerinin altını bir kez daha çiziyor.

 

Görsel: Instagram