Zimbabveli sanatçı Zayd Menk, Manhattan’ın merkezini gösteren 0,0635:100 ölçekli bir maket yarattı. 3 ay süren hesaplamaların, testereyle kesme işlemlerinin ve 263 silikon çubuğu harcadığı yapıştırma işlemlerinin sonunda 155×80 cm boyutlarındaki maket doğmuş. Tabii bu, alışkın olduğumuz maketlerden oldukça farklı. Maketin yapımında malzeme olarak 11 adet işlemci, 27 tane anakart, 10 adet CRT monitör anakartı, 15 tane pil, 2 büyük saat, 4 kol saati, 3 sabit disk, 3 grafik kartı, 4 ses kartı, 7 güç kaynağı, 13 disket okuyucu ve 4 mikro LED (Empire State binası için) kullanmış. Çok sayıda Wikipedia araştırması, bol miktarda matematiksel hesaplama, çok fazla sabır da projesini oluşturan diğer önemli unsurlar.
Geri dönüşüm sanatı
Zayd Menk projeyi, “insan yapımı” temalı okul ödevi için gerçekleştirmiş. “İnsan yapımı eşyalardan arta kalanlar sanat için nasıl kullanılır?” fikri üzerine düşünürken hangi atık malzemeleri kullanabileceğini planlamış. Sanatını recyclism (geri dönüşümcülük) eğiliminin bir parçası olarak görüyor. Binaların yüksekliğini araştırmak için Google Maps, Wikipedia ve birkaç başka internet sitesinden faydalanmış. Bazı binaların farklı mimarisi onların atık malzemeyle yapılmasını güçleştirmiş. Örneğin Bank of America Kulesi’ni yapmak başlı başına 2 gün sürmüş.
Neden Manhattan?
Sanatçı başlangıçta, Zimbabve’de bir şehrin maketini yapmak istemiş ancak oradaki binalar hakkında internette yeterli bilgi olmadığı için vazgeçmek durumunda kalmış. Dolayısıyla gökdelenleriyle ve diğer özellikleriyle insan müdahalesinin en fazla olduğu yerlerden biri olarak Manhattan’ı seçmiş.
Zayd aynı yöntemle yeni maketler yapmayı planlıyor. Çalışmalarını Instagram ve Facebook aracılığıyla takip edebilirsiniz.
Görsel: Facebook