Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Pokémon’ları Hayaletlerle Değiştirin: Ghostbusters World

Pokémon’ları Hayaletlerle Değiştirin: Ghostbusters World

Yayın haklarını elinde tutan Sony, Ghostbusters evrenini Pokémon Go gibi artırılmış gerçeklik oyununa taşıyor.

Pokémon Go çıktığında ne kadar heyecanlanmıştık hatırlat mısınız? 2016 yazı adeta Pokémon Go sayesinde bambaşka geçmişti. Sokağa çıkıp küçük gruplar oluşturan, birlikte maceralar yaşayan insanlarla doluydu şehirler. Fakat sonra azalarak bitti. Pokémon Go’nun içerik ve mekanik olarak yeterli seviyeye gelmeden oyunu yayınlaması, çocukluğumuzdan beri beklediğimiz bir hayalin yavaş yavaş kabusa dönüşmesine neden oldu. Oyuncular da buna tanıklık etti gayri ihtiyari. Pokémon Go’dan geriye artırılmış gerçeklik gibi kavramı kaldı hayatımızda. Şimdi ise bayrağı bir başka nostaljik yapım devralıyor: Ghostbusters World!

Mobile World Congress’te yapımın yayın haklarını elinde tutan Sony tarafından duyurulan Ghostbusters World, en sade haliyle Pokémon Go’nun hayaletlisi. Oyun şu anda betada ve bunu belirterek lansman yaptılar. Çünkü şu anki seviyesiyle birkaç farklı mekaniğe sahip olan Pokémon Go gibi duruyor. Gerçek dünyada kameramızın lensinden gördüğümüz hayaletleri yakalayacağız.

Artırılmış gerçeklik ana akımda

Pokémon Go’nun başardığı bir şey vardı, o da artırılmış gerçeklik kavramını insanlarla tanıştırdı. Teknolojiyi ne kadar doğru sundu, sunmadı tartışılır. Ancak insanların gerçek dünyayı modifiye edebileceğini gösterdi. Ghostbusters World de aynı yolda ilerliyor. Fakat ikisi arasındaki en büyük fark, şu anda Google’ın ARCore ve Apple’ın ARKit yazılımlarının varlığı. Bunlar artırılmış gerçeklik için yazılım geliştirmeyi oldukça kolaylaştıran araçlar.

Sony, telif hakları nedeniyle projede yer alırken oyunun geliştiriciliğini 4:33 Creative Lab üstleniyor. Künyede yer alan diğer isim ise Ghostbusters’ın yapım şirketi Ghost Corps. Rol yapma oyunu mekaniklerine aşina olan 4:33’nin bu oyunda da birbiriyle daha ilişki içindeki eylemler kurgulaması bekleniyor. Sokağa çıkıp hayalet avlamanın, Pokémon avlamaktan bir farkı yok sonuçta. Süreklilik sunmayan bir model.

Ghostbusters evreninde imzası olan aktörler bir araya geldiği için, Ghostbusters World’de tüm filmler, diziler, çizgi romanlar, oyun parkları ve video oyunlardaki karakterler yer alacak. Bu da oyunun devasa bir içeriğe sahip olacağının sinyallerini veriyor. Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer derler ya, o minvalde tüm bunlar Ghostbusters’ın başarısını garantilemiyor. Pokémon Go’nun yeni Pokémon nesillerini oyuna eklediğinde eski oyuncuların oyuna dönmeyişini hatırlatırım.

Ghostbusters World internet sitesinde yaptığı açıklamayla 2018 içinde piyasaya çıkacağı belirtiyor. Henüz senenin başında olduğumuz için bu yerinde bir vaad. Fakat bitmemiş, sadık kitle yaratamayan bir oyun olursa oyuncular için hem hüsran hem de artırılmış gerçeklik oyunlarına karşı burukluk olur. Oyunun internet sitesi şu anda oldukça sade ve tek bir videodan oluşuyor. Buranın da büyük bir değişim yaşaması gerekiyor. Çünkü şu anda elimizde sadece iki beta videosu var.

Bir de unutmadan, şu anda Ghostbusters diyince aklınızda Stranger Things çocuklarının Cadılar Bayramı kıyafetleri mi geliyor 2016 yapımı olan film mi?

Görsel: Facebook.com/GhostbustersWorld