Dünyanın yükselen sorunlarından biri de çöp ve atıklar. Plastik atık konusu zaten sıklıkla gündeme taşınan konu ama bir de elektronik atık meselesi var ki bu da plastik kadar ciddi bir probleme dönüşme yolunda. Elektronik atık, dünyanın en hızla büyüyen çöpü.
Hal böyleyken teknoloji devlerinin de bu meseleye el atması ve sürdürülebilir çözümlere yönelmesi kaçınılmaz. Bunlardan biri de Dell. Geri dönüşüm konusunda başlattı “Global Recycling” programı çerçevesinde Dell; hem ürün ve ambalajlarında yeniliğe gidiyor, hem de çeşitli inisiyatifler aracılığıyla farkındalık çalışmaları yürütüyor. South by Southwest 2017 kapsamında da geri dönüşüm programı hakkında bilinirliği artırmak için bir çağrı yapmıştı. Fotoğrafçı Benjamin Von Wong ise bu çağrıyı yanıtsız bırakmadı ve nefis bir çalışmayla desteğini gösterdi.
Wong; Dell’in “Closed Loop Recycling Process“ ismini verdiği, eski elektronik atıklardan altın ve plastiği kurtararak yeni bilgisayarlarda kullanılmak üzere geri dönüştürdüğü teknolojisini başlangıç noktası olarak seçmiş. Buradan hareket ederek yarattığı, kendi hiperrealistik tarzını yansıtan fotoğraflar tek kelimeyle nefis.
Geçtiğimiz ay içerisinde yayınlanan çalışmada arka planı yaratmak için binlerce eski bilgisayar ve bilgisayar parçası kullanılmış. Bunlarla kurgulanan bilim-kurguvari ortam içerisindeki vücudu boyalı manken tuhaf ama etkileyici bir görsellik sağlıyor.
Dell’in Desteğiyle Detaylı Hazırlık Süreci
Proje için Wong’a Amerikalı bir ailenin hayat boyu ortaya çıkardığına denk bir miktarda elektronik atık verilmiş. Yani yaklaşık 1850 kilogram. Ayrıca, Dell’in geri dönüşüm çözüm ortaklarından olan Wistron GreenTech de proje için bir oda ve geri dönüşüm programlarında kullanılan konteynerlerden sunmuş. Sosyal medya platformaları aracılığıyla bulunan 50 gönüllü, 10 gün boyunca çalışarak toplanan malzemeyi ayıklamış ve ayırmış.
Sonuçta ortaya çıkan yapıların hiçbir bölümünde Photoshop yok. Gerçek araçlarla, ahşap ve boya kullanılarak inşa edilmiş geri dönüşüm anıtları bunlar. İnşa edilen dekorlar, zamandan tasarruf etmek için sadece bir açıdan görülebilecek şekilde tasarlanmış. Yani fotoğrafta görünen yüzeyin arka ve yan kısımları tamamlanmış değil. Yine de yapıların kimileri için uzun süreli uğraşlar ortaya konulmuş. Elektrik devrelerinden kemerlerle yaratılan yapıdaki her kemer için 6 saat çalışılmış örneğin. Bunların dışında yerler ve yüzeylerdeki dokuları sağlamak için ip, bant, tebeşir gibi malzemelerle pek çok yaratıcı çözüm geliştirilmiş.
Tüm bu çalışmanın amacı, tonlarca çöpün kurtarıldığında yeni ve güzel bir şeye dönüşebileceğini sanat yoluyla anlatmak ve Dell’in geri dönüşüm çalışmalarına destek vermek. Wong’un büyüleyici kareleri çöpün bile doğru kullanıldığında ve değerlendirildiğinde bambaşka bir anlam kazanabileceğini muhteşem bir görsellikle anlatıyor.
Görsel: Benjamin Von Wong