Film, Hidari Jingorō’nun hikayesini tahta kuklalarla anlatıyor. Japonya’nın Edo döneminde yaşadığı düşünülen heykeltıraş Hidari’nin, muhtemelen hayali bir kişilik olduğunu belirteyim. Filmin yönetmeni Masashi Kawamura, çocukluğundan beri uzun bir stop-motion animasyon filmi yapmayı hayal ettiğini ve “stop-motion samuray filmi” fikrinin yıllardır üzerinde çalıştığı bir şey olduğunu açıklamış.
Kawamura “Bu fikre inanan birinci sınıf bir stop-motion animatör ekibini bir araya getirmeyi başardık ve beş dakikalık bir pilot film oluşturduk. Bu pilot filmin nasıl göründüğü konusunda gerçekten heyecanlıyız ve onu uzun metrajlı bir film haline getirmek için yeterli fonu ve desteği almanın bir yolunu bulmayı çok istiyoruz.” diyor.
Hidari efsanesine uygun bir malzeme olduğu için ahşap tercih edilmiş
Yukarıda da bahsettiğim gibi, Hidari’nin gerçekte var olmadığına, efsanevi bir kişilik olduğuna dair güçlü bir olasılık söz konusu. Bazı kişiler ve kaynaklar onun gerçek adının Itami Toshikatsu olduğunu belirtiyor. Hidari; bir rönesans adamı, heykeltıraş, marangoz, ressam, mimar, komedyen, oyuncu ve kodanshi (Japon sahne sanatında bir tür hikaye anlatıcısı) olarak anılıyor. Özellikle ahşap oymada çok yetenekli olduğu söyleniyor. Ahşap oymalarının canlandığına dair de söylenceler var. Stop-motion filmde de ahşap oyma kuklaların tercih edilme nedeni bu. Karakterler, genel estetiğin benzersiz bir parçası haline gelen ahşap doku ve eklemleri gösterecek şekilde tasarlanmış. Ayrıca ekip, malzemeye özgü görsel efektler icat etmeye odaklanmış. Yüzler, gölgelerin zengin ifadeler oluşturmasını sağlayacak şekilde oyulmuş. Karakterler yara aldığında da vücutlarından kan yerine talaş fışkırıyor.
2028’de tamamlanması hedefleniyor
Aşağıdaki 5 dakikalık pilot, Kawamura ve ekibinin yapmayı umduğu tüm filmin yalnızca bir parçası. Bu derece ayrıntılı ve zor bir teknik, filmin hazırlanmasının uzun zaman alacağına ve maliyetli olacağına işaret ediyor. Bu nedenle ekip film için Kickstarter kampanyası başlatmış. Bu destekle; fillmin arkasında destekleyici bir topluluk oluşturmayı, daha fazla satış ve halkla ilişkiler faaliyeti için gerekli fonları toplamayı ve büyük bir yapım ortağı bulmayı amaçlıyor. Kawamura ve ekibinin hedefi, Hidari’yi 2028’de tamamlamak.
Pilotun yapım sürecini, aşağıdaki videoda görebilirsiniz:
Porselenden nakışa, insan vücudundaki geçici izlerden atıklara farklı malzemelerle yapılmış pek çok stop motion’a yer verdik. Bu filmlere buradan göz atabilirsiniz.
Görsel: YouTube, Kickstarter