Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Panik Atakla Mücadele Eden Bir Animasyon Sanatçısının İç Dünyası

Panik Atakla Mücadele Eden Bir Animasyon Sanatçısının İç Dünyası

Case Jernigan, çocukluk travmaları ve bugün arasında bağlantı kurduğu "Eggshell" adlı film aracılığıyla kendi panik atak sürecini analiz ediyor.

Stres, kaygı bozukluğu, depresyon, sosyal fobi ve panik atak gibi çağımızda salgın haline gelen sorunlar, kısa animasyonların da sık sık değindiği konular haline geldi. Strese girince yüzü eriyen bir karakter üzerinden sosyal fobiyi anlatan Facing it son dönemde karşımıza çıkan en etkileyici örneklerdendi. Amy Xu, Melt Down adlı kısa animasyonuyla stres karşısındaki tepkilerimizi “erime” olarak görselleştirmişti. Enough‘ta ise bardağı taşan kent insanların verdikleri abartılı tepkileri izlemiştik. Le Silence de la rue’da kent yaşamının boğuculuğundan kaçmaya çalışan bir karakterde kendimizi gördük. Yine Have Heart sonsuz döngüde sıkışıp kalmanın acısını çeken bir GIF üzerinden kendi Sisifosvari yaşamlarımıza ayna tutmuştu. Bu animasyonlar hem biçim hem de içerik olarak fark yaratabilmiş işlerdi. Kimi zaman soyutlamaya başvurarak, normalde ifade edilemeyecek duygu ve düşünceleri görselleştirmeyi başarmışlardı. Şimdi ise Case Jernigan’ın benzer bir psikolojik temayı yine benzersiz bir biçimsel yaklaşımla işlediği Eggshell var karşımızda.

Eggshell, Vimeo Staff Pick seçilerek son günlerde yıldızı parlayan bir stop-motion animasyon. Case Jernigan panik atakla mücadele eden bir sanatçı. İki gün süren ve geceleri onu uykusundan uyandırıp kalbi patlayacakmış gibi hissettiren panik atak nöbetlerinin ardından eggshell üzerinde çalışmaya başlamış. Bunu yapmaktaki amacı kendini daha iyi tanımak, daha iyi anlamak ve böylece belki bir nebze olsun rahatlayabilmek.

Çocukluk travmalarıyla tetiklenen panik atak

Eggshell’de çoğunlukla kesilmiş ve hatta yırtılmış kağıtla yaratılan karakterler ve sahneler yer alıyor. Plastik üzerindeki boya hareketleri, ışık oyunları, çizimle eklenmiş nesneler ve çeşitli dijital efektler de animasyonu zenginleştiren diğer unsurlar.

Case Jernigan bu çalışmasında, yaşamındaki bölünmeyi ele aldığını açıklamış. Kilise ve okulların katı resmi ilkeleri ve sanatçı ya da hayalperest olma isteği arasında yaşanan bir bölünme bu. Aslında pek çoğumuzun da aşina olduğu bir ikilem. Kendini ifade etmek için endişeli çocukluk anlarından görüntüler üretiyor sanatçı. Geceleri yaşanan korku anları, yorganı kafaya kadar çekip yatağın içinde saklanmak… Çocukken karanlıktan korkardık belki ama yetişkin olarak korkularımız daha somut ve zorlu galiba. Güçlü otorite figürleri arasında sıkışıp kalmak ve kabul gören davranış ve inanç yolunda ilerlemeye boyun eğmek… Bunlar da bir yetişkini panik atak kriziyle uykusundan uyandırıp kalbi patlayacakmış gibi hissettiren korkunç şeyler.

Case Jernigan çocukken havuza atıldığını, kardeşinin kendisinden uzakta büyüdüğünü ve annesinin aniden ortadan kaybolduğunu hatırlıyor ve bunları da birer psikolojik gerilim filmi sahnesi gibi Eggshell’e yansıtmış. Panik atak nöbeti, partneri Cassandra Shaw onu şimdiki zamana, açıkça sevildiği bir yere getirene kadar acı hatıralar aracılığıyla kendini yenilemeye devam ediyor.

Case Jernigan Eggshell’in sanat, animasyon, müzik ve ses efektlerini kendisi yapmış. Film boyu konuşan sesler de yine kendisine ve Cassandra Shaw’a ait.

Case Jernigan’ı Vimeo kanalı ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Vimeo