Artırılmış gerçeklik obje tanıma özelliği kullanılarak, sanal görüntülerin gerçek alanlarda ortaya çıkmasını sağlayan bir teknoloji. Akıllı gözlük, telefon veya tablet gibi araçlarla bu alan için geliştirilmiş uygulamalar kullanılarak, artırılmış gerçeklik dünyasına girmek mümkün. Reklam ve pazarlamanın yanı sıra eğitim ve eğlence amaçlı uygulamalarda da kullanılabiliyor. Ürün pazarlamasında getirdiği bakış açısı sayesinde müşteriler almak istedikleri ürünü interaktif bir şekilde deneyimleyebiliyor. Eğitimde kuvvetli bir görsel yardımcı olması alternatif eğitim sürecini eğlenceli ve akılda kalıcı hale getirebiliyor. Piyasa çıktığında ses getiren Pokemon GO artırılmış gerçeklik oyunların başında geliyor.
Pek çok alanda tasarım ve proje geliştirim sürecini hızlandıran ve masrafları azaltan artırılmış gerçeklik uygulamalarından biri de Rolocule tarafından geliştirilen Eagle Eye. Hindistan merkezli ürün geliştirme ve oyun firması 2010 yılında küçük bir şirket olarak kurulmuş. İnteraktif etkinlik yönetimi sağlayan artırılmış gerçeklik programı sayesinde büyük katılımlı organizasyonların düzenlenmesini daha kolay hale getiriyor. Etkinlik sırasında oluşabilecek problemlerin giderilmesi tek merkezden hızlı bir şekilde yapılabiliyor. Nesnelerin interneti (Internet of Things, IoT) internete bağlı olmayan nesnelerin, insan müdahalesi olmadan, biri dizi protokol sayesinde, iletişim kurabilmesine anlamında kullanılan bir tanım. Program IoT sensörleri sayesinde, veri dağıtımına sahip oluyor ve uygulama için etkinleştirici görevini üstleniyor.
Tek merkezden etkinliğin her alanına ulaşma imkanı
Eagle Eye sayesinde organizasyonun gerçekleştirileceği alanı kuş bakışı şekilde görüp kontrol edebiliyorsunuz. İstediğiniz alana yaklaşıp reklam panolarını açıp kapatmak, güvenlik kameralarını takip etmek gibi ufak müdahaleler yapabiliyorsunuz. Tek bir merkezden etkinliğin tüm altyapısal donanımlar takip edebilir ve düzeltebilirsiniz. Ayrıca dinlenme ve yemek alanlarının düzenini, bilet gişelerinin durumunu kontrol edebilirsiniz. Eagle Eye’ın bu özellikleri sayesinde, Rolocule, SXSW Interactive Innovation Awards 2019’da Speculative Design kategorisinin finalistleri arasında bulunuyor.
Görsel: YouTube