Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dünyanın İlk Holografik Akıllı Telefonu

Dünyanın İlk Holografik Akıllı Telefonu

Holografi teknolojisini akıllı telefonla birleştiren ilk marka Takee 1 modeliyle Çin'den Estar oldu.

Kişilerle hologramları üzerinden haberleşmenin artık yılların bilimkurgu malzemesi olarak kalmayacağını iddia eden Çinli bir firmayla karşı karşıyayız. Estar dünyanın ilk holografik akıllı telefonunu geliştirdiğini öne sürüyor ve, belki de hiç şaşırtıcı gelmeyecek, bunun daha bir başlangıç olduğunu da belirtmeden geçmiyor. 

Takee 1 adlı model aynı zamanda Estar markalı ilk akıllı telefon olma özelliğinde. Geçtiğimiz ay ilk olarak Pekin’de tanıtılan telefonu görünüşte farklı kılan en belirgin özelliği, ön kamerası dışında “space eye” adlı arkasından takılan aksesuarla beraber dört adet sensörlü kamera daha barındırması. 

Telefonun ön kamerası kullanıcının göz, kenarlarda kalan sensörlü kameralar da parmak hareketlerini gerçek zamanlı takip ediyor. Göz hareketi takibi sayesinde modelleme kullanıcının retinasına yansıtılarak 3b holografik görüntüler oluşabiliyor. 

3b filmlerin de neredeyse benzer görsel kalitede telefon üzerinden izlenebileceği, video ekranının otomatik olarak göz takibi adaptasyonuna geçtiği belirtilen telefon havayla etkileşim yaratan özelliklere de sahip. Telefonda bulunan özel sensör havayla etkileşimdeki temel mekanizmayı oluştururken, tanıtım filminde gösterilen şekildeki gibi oyun oynama deneyimine asıl aracı olan “space eye” üzerinde bulunan sensörlü kameralar.

Telefonun sınırlı sayıda bulunan prototipleri için ön sipariş geçen ay başlamıştı. Bir ay boyunca yapılan çevrim içi ve çevrim dışı kamuoyu yoklaması sonucu telefon için belirlenen fiyat Pazartesi günü Şangay’da düzenlenen törende duyuruldu. Buna göre telefon 3600 Yuan’a (1270 TL), “space eye” adlı aksesuar ise 499 Yuan’a (yaklaşık 176 TL) satılacak. 

Estar’ın partner şirketi Takee Technology‘nin CEO’su Liu Meihong, ekran görüntüsü üzerine 10 yıllık araştırma deneyimleri olduğunu işaret ederek geliştirdikleri holografik teknolojiye güvendiğini belirtiyor. Telefon yapımına ise yeni olan şirketin ürünlerini gelişeceğini ekledi.

7 Eylül’e kadar ön sipariş süreci buradan devam eden telefonla ilgili tüm görseller de bu galeride toplanmış. 

Telefonun Amazon’un da ilk akıllı telefonu olan ve Dynamic Perspective özelliğine sahip Amazon Fire Phone‘la benzerlik taşıdığı da söyleniyor. Şu sıralar Amazon Fire Phone’un ilk etapta beklenilen satış grafiğini yakalayamadığı konuşulurken, Takee 1’in dünyanın ilk holografik telefonu sıfatıyla tanıtım filmindeki iddiaları gerçek hayatta nasıl karşılık bulacak ayrı bir merak konusu.

Hepsi bir yana, holografik telefon vaadini ilk olarak teknoloji devleri yerine (Microsoft’un McLaren projesinin iptalini de sayarsak) önceden hiç akıllı telefon üretmemiş Çinli bir firmanın vermesi garipsenmiş olabilir. Bu noktada fazladan da olsa Çin’in akıllı telefon piyasasındaki yerine bakmakta fayda var. IDC’nin araştırmasına göre, Çin 2014 küresel akıllı telefon sevkiyatının üçte birini oluşturuyor ve en iyi 10 listesinin yarısı Çinli markalardan oluşuyor. Huawei, Lenovo, Xiaomi ve ZTE piyasada öne çıkan Çinli markalar arasında.

Güncelleme: Ürünün aşağıdaki ilk kullanım videolarında vaat edilen hologramdan ziyade, yukarıda belirttiğimiz gibi, daha çok Amazon Fire Phone’un kafa ve gözlerin yerine göre görüntüyü artırma teknolojisinin bir benzerini kullandığı görülüyor.