Yaşamın var olabilmesi için belirli koşulların sağlanması gerekiyor. Bu koşulları asgari seviyeye indirdiğimizde, yaşanılabilir bir barınak ve sürdürülebilir besin olarak iki ana madde karşımıza çıkıyor. Arktika çevresinde Sibirya bölgesinde yer alan Oymyakon kasabası, 1933 kışında −67.7 °C ile dünyanın en soğuk yaşam bulunan alanı unvanını aldı.
Yeni Zelanda’lı fotoğrafçı Amos Chapple, oradaki yaşamı ve insanları görüntülemek için kamerasıyla birlikte bir yolculuk yapmaya karar veriyor. Oymyakon, dünyanın en soğuk büyükşehri olan Yakutsk’a iki günlük otomobil yolculuğu uzaklığında. Yakutsk da ise kışın ortalama sıcaklık −34 °C seviyesinde seyrediyor.
Her an donabilen su tesisatları, açık alanda bırakılırsa kullanılmaz hale gelen araç motorları bu bölgenin yaşam zorlukları listesinde başı çeken maddeler arasında. Bölgenin ana besin kaynağı, hiçbir bitki yetişmediği için et üzerine kurulmuş.
Amos Chapple, projesi boyunca yaşadığı en büyük zorluğun soğuğa karşı direnmekle beraber ekipmanlarını korumak olduğunu dile getiriyor. Hatta öyle ki, lensinin odak ve zoom halkaları kimi zaman dayanamayıp donmuş.
Yakutsk’dan Oymyakon’a uzanan yolculuğu boyunca çektiği fotoğrafları internet sitesinde bulabilirsiniz.
Görsel; Amos Chapple