Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dünya Çizgi Romancıları İstanbul’u Anlattı

Dünya Çizgi Romancıları İstanbul’u Anlattı

Studio Rodeo'nun 2012 çizgi roman yıllığı geçtiğimiz günlerde çıktı. Renkli ve büyük boy olan "Çiztanbul" isimli bu kitap için bir seneyi aşkın zamandır çalışıldığı vurgulanıyor.

Öncelikle, farklı ülkelerden çizgi roman sanatçıları İstanbul'a davet edilmiş ve burada Rodeo editörüyle birlikte semtleri, müzeleri, popüler ve tarihi yerleri gezmişler; İstanbul'un insanlarını, ambiyansını, sokak hayvanlarını tanımışlar. Sonra herkes ülkelerine dönmüş ve çizgi öyküler üzerinde çalışılmaya başlanmış.

Projeye katılanlar arasında Amerikalı Charles Vess (Sandman, Stardust), Belçikalı Dany Henrotin (Bernard Prince, Olivier Rameau), İtalyan Roberto Diso (Mister No, Tex) gibi ülkemizde de iyi tanınan büyük ustalar var. Türkiye'de pek bilinmeyip, Avrupa'da iyi tanınan Aleksandar Zograf ve Aleksandar Sotirovski gibi daha yeni kuşaktan sanatçılar da eksik değil.

İstanbul'u dışardan gelmiş gözlerin nasıl algıladığı, hangi noktalardan etkilendikleri gibi açılardan kitap ilgi çekici. Amerikan ve Avrupa çizgi roman trendlerinin farklı biçimde yansıdığı öykülerin hepsinde İstanbul'u bulmak, Türk bir okur için farklı bir okuma deneyimi yaşatıyor.

Kitapta eserleri bulunan sanatçılardan bazılarının İstanbul'a sergi ve imza günleri için tekrardan geleceği, İstanbul deneyimlerini ve öykülerinin arka planını anlatıp söyleşiler yapacakları da duyurulmakta.

Çiztanbul'la ilgili bilgiler, bu projeye adanmış bir site olan ciztanbul.com üzerinden güncelleniyor. Çiztanbul'un bir de Facebook sayfası var.