Dubai’deki göçmen işçiler için insanca yaşam ile fakirlik sarmalı arasındaki çizginin üzerinde İngilizce bilmek duruyor. Onlar için İngilizce bilmek demek daha iyi bir iş imkanı ve daha iyi bir yaşam demek. Ancak sıradan göçmen işçiler aylık yaklaşık 220 dolar karşılığında 12 saatlik zorlu çalışma kısır döngüsü içinde, kendilerini geliştirmek için ne yeterli zaman ne de para bulabiliyorlar.
Bir sivil toplum örgütü olan SmartLife, geçtiğimiz günlerde Dubai’deki işçilerin ingilizce öğrenip, kendilerini geliştirebilmeleri için, Community Development Authority (Toplum Gelişim Otoritesi) ile iş birliği içinde, ücretsiz ingilizce dersi projesi başlatmış: Akshar (Alfabe)
Ücretsiz derslerin tanıtımı için hazırlanan FP7/DBX imzalı kampanyada görsel öğrenim teknikleri kullanılarak işçilere ingilizce öğrenmenin ne kadar kolay olduğu anlatılmış: İngilizce bir kelime ele alınarak, Hinduca fonetik söyleyişi yazılmış ve kelimenin içine görseli de yerleştirilmiş. Bu görseller işçilerin tüm yaşam alanlarına gözlerine sokarcasına asılmış.
İşçi kampları eğitim merkezlerine, ulaşım otobüsleri okul otobüslerine, inşaat alanları dersliklere dönüşmüş. Asılan malzemenin yanında üzerinde kelimelerin yazılı olduğu öğrenme kartları, karaoke olarak söylenen şarkılar, bu alfabeyle özel olarak basılmış bir kitap da hazırlanmış.
Proje Akshar’ın tabii ki tüm dili posterlerle öğretme iddiası yok. Kampanyada amaç; ingilizce öğrenmenin önündeki korku bariyerlerini kaldırmak, İngilizceye işçileri aşina etmeye başlamak ve sonunda ücretsiz derslere katılım sağlamak.
Proje bugüne kadar 4000’den fazla mezun vermiş. Bu mezunlardan %28’i iş görüşmelerinde başarılı olup iş bulmuşlar, %23’ü terfi almış, %37’si maaşlarına zam almışlar, %12’si de kendi ülkelerine dönüp iş kurmuşlar.
Künye:
Üst Yaratıcı Yönetmen: Paul Banham
Stratejik planlama ve Yaratıcı Strateji: Tahaab Rais
Yaratıcı Yönetmen ve Sanat Yönetmeni: Josephine Younes
Yaratıcı Yönetmen ve Yazar: Nayaab Rais
Görsel; Youtube