Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Doritos Tüketicilerden Reklam Fikri İster, Aktivistlerin Filmi Viral Olur

Doritos Tüketicilerden Reklam Fikri İster, Aktivistlerin Filmi Viral Olur

Doritos "Crash the Super Bowl" yarışma finalistlerini açıkladıktan sonra, beklenmeyen bir hamle markayı hurma yağı politikası nedeniyle eleştiren SumOfUs'tan geldi.

Doritos 5 Ocak’ta tüketiciler tarafından ortaya atılan reklam fikirlerinin toplandığı, gelenekselleşmiş Crash the Super Bowl yarışmasının finalistlerini açıklamıştı. Yaklaşık bir hafta sonrasında ise Doritos tutkularının suyunu çıkarmış bir çifti konu edinen alttaki reklam filmi internette hızla yayılmaya başladı. 

Başlarda sevimli bir Doritos reklamı gibi görünen videonun asıl amacı markanın hurma yağı elde etmek için izlediği politikanın zarar verici taraflarını göstermekti. Video da daha iyi bir küresel ekonominin peşinde olan SumOfUs‘un uzun süredir dava edindiği politikaya karşı bulunduğu son hamle oldu ve izlenme sayısı şimdilik 1,500,000’e yaklaştı.

En başta Güneydoğu Asya’da bulunan yağmur ormanlarının tükenmesi olmak üzere; bölgedeki orangutan, Sumatra kaplanı gibi türlerin neslinin tükenmesi tehlikesi ve milyar ton kadar sera gazının atmosfere verdiği zarar hurma yağı üretiminin verdiği yan etkiler arasında sayılıyor. Küresel hareket, her ne kadar pek çok Doritos cipsi bitkisel yağdan üretilse de bazılarında hurma yağının kullanıldığını, hatta iddia edildiğinden daha çok yararlanıldığını savunuyor. 

SumOfUs, Pepsico’nun tüm bu detaylara duyarlılık göstermesini beklerken, şirket küresel hareketin politikalarını çarpıtarak yansıttığını düşünüyordu. Pepsico’nun 2015’ten itibaren sürdürülebilir hurma yağı politikasını izleyeceklerini belirtmesi üzerine, hareket diğer çevreci kuruluşlarla birlikte Haziran ayında bir mektup yayınlamış ve konu zaman zaman gündeme gelmeye devam etmişti. SumOfUs konuyla ilgili sayfasında imza kampanyası da başlatmıştı

Bir hafta sonra Doritos Crash the Super Bowl yarışmasının sonuçları belli olacakken, son çıkan Newcastle Presents “Chores” da markaya takılan bir başka reklam oldu. İzlenme sayısı 120,000’e yaklaşan reklamın kullandığı taraf ise bambaşka, “Crash the Super Bowl” yarışmasının ta kendisi. 

Kaynak

Manşet görseli ve diğer sahneler SumOfUs videosundan, haber görseli de SumOfUs sayfasından alınmıştır.