Kinetik heykeller, büyüleyici düzenekleri ve devinimleriyle sanatın matematikle buluştuğu en güzel noktalardan biri. Ivan Black’in Fibonacci dizisinden ilham alarak yarattığı Square Wave, zoetroplardan oluşan Blooms serisi, Julia Nizamutdinova’nın hipnotik hareketlerle büyüleyen INFI adlı eseri ya da Anthony Howe’un rüzgarın akışına göre hareketlenen heykelleri düzeneklerdeki en ufak hesaplamaların ortaya nasıl sonuçlar çıkarabileceğini gösteriyor. Kinetik dalga formlu heykelleriyle tanınan ABD’li sanatçı Reuben Margolin da hareketli heykeller oluşturmak için matematiğin gücünü kullanan sanatçılardan.
Ahşap, metal, plastik şişe, içecek kutusu, karton, iplik gibi birçok malzeme ile çalışan sanatçının kinetik heykelleri doğadan ilham alan formları ve hareketleriyle dikkat çekiyor. Dalgalanan odun parçalarından tırtıl gibi yavaş yavaş hareket eden kinetik heykeline kadar her işinde doğanın ve matematiğin eşsiz uyumunu görmek mümkün. 20 yıllık kariyeri boyunca kimi zaman devasa boyutlara ulaşan eserlerde rüzgarın hissini ışığın kırılmasını matematiksel orantılarla yansıtıyor. Dolayısıyla ortaya kusursuz uyuma sahip hareketli heykeller ortaya çıkıyor.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Reuben Margolin’ın heykelleri yumuşak ve sakin hareketleriyle büyülüyor
Eserlerin çoğu analog olsa da motorlu, kurma kollu, pillerle desteklenen ve bağımsız olarak hareket edebilen kinetik heykellere de rastlamak mümkün. Soyut matematiksel kavramlar yerine elle tutulur ve gözle görülür modeller üzerinde çalışmayı daha çok seven sanatçı, küçük yaşlardan bu yana uygulamalı süreçlerde daha başarılı olduğunu düşünüyor. Henüz küçük yaşlarda yaptığı tek telli küçük yo-yo oyuncağı Margolin’ın ilk kinetik heykeli sayılabilir.
Bu küçük kinetik heykel bir yana 45 bin parça içeren, yaklaşık 14 bin bisiklet reflektörüyle donatılmış 7 tonluk devasa heykeli Nebula, sanatçının eserlerinin ne denli etkileyici olabileceğini gösteriyor. Makaralara kuvvet veren elektrik motorları, çelik parçalarla desteklenen tavana asılmış bu görkemli eserin doğal bir şekilde süzülmesine yardımcı oluyor.
Üretim sürecinde geri dönüşüme ve sürdürülebilirliğe de ayrı bir parantez açan Margolin, büyük plastik şişelerden oluşturduğu Soda Bottle Wave eseri ve içecek kutularından oluşturduğu okyanus dalgalarından ilham alan hareketli heykeliyle üretiminin ilk günlerinden bu yana eserin kendisinden çok yapımda kullanılan materyallere de dikkat çekiyor.
Sanatın matematikle buluştuğu eserlere Reuben Margolin’ın Instagram sayfasından ya da internet sitesinden ulaşabilirsiniz.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Görsel: Reuben Margolin