Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tamamen Doğal Liflerden Yapılmış Kompostlanabilir Maske

Tamamen Doğal Liflerden Yapılmış Kompostlanabilir Maske

Sürdürülebilir tekstil şirketi Geochanvre, imkanlarını maske yapımı için seferber ederek doğada %100 çözünebilen özel bir maske tasarladı.

Kendimizi virüslerden koruma odaklanmışken ne yazık ki tek yuvamız olan gezegenin sağlığı konusunu yine göz ardı ediyoruz. Oysa insanın neden olduğu çevresel çöküş, salgının ortaya çıkış nedenleri arasında gösteriliyor. Sokakların ve okyanusların yerlere atılmış maske çöpleriyle dolması bu kısır döngünün devam edeceğinin göstergesi olsa gerek. İnsan davranışlarını değiştirmekten daha kolay bir yol ise maskelerin sürdürülebilir olması. Dünyanın en büyük dalış organizasyonlarından PADI, okyanuslardaki plastik atıkları yeniden kullanılabilir maskelere dönüştürerek bu konuda önemli bir adım atmıştı. Biyo-bozunur malzemeler kullanan ve sıfır atık prensibiyle endüstriyel üretim yapan Fransız tekstil üreticisi Geochanvre da kendi ilkelerine uygun çevre dostu maskeler üreterek çözüme ortak oluyor.

Geochanvre

% 100 bitkisel filtre keçesi

Géochanvre, üretimde kendi yetiştirdiği kenevirlerin lifleri başta olmak üzere pek çok doğal lifi kullanıyor. Bu malzemeleri kullanarak jeotekstil ürünleri, biyolojik olarak doğada çözünebilen kumaşlar ve genel olarak bitkisel tekstil ürünleri üretiyor. COVID-19 salgınının ardından şirket, kompostlanabilir malzemelerinin maskeler için güvenli bir filtre olarak da kullanılabileceğini görmüş. Ülkedeki maske talebine destek olabilmek için imkanlarını seferber eden şirket, bilgi birikimini insan sağlığını korumak için kullanmaya odaklanmış.

Geochanvre

Géochanvre, şu anda dünyanın ilk ekolojik ve etik tüketici maskesini tasarladığına inanıyor. Fransa’da tasarlanan ve üretilen maske; doğal Fransız kenevir liflerinden yapılmış % 100 bitkisel filtre keçesine sahip ve biyolojik olarak kompostlanabilir özellikte. Maskenin üzerindeki koyu koruyucu tabakanın yapımında mısır nişastası kullanılmış.

Maskenin avantajları arasında; 3 μm partiküllerde % 89 filtrasyon verimliliği, 100 Pa çöküntü için saniyede 459 litre / m2 hava geçirgenliği ve istenilen yerde kompostlanabilir bir ürün olması sıralanıyor. Maskeyi takmak için kullanılan elastik bant da geri dönüştürülebilir nitelikte.

Kumaşın ağırlığı 400 g/m2, kalınlığı ise 2 mm. Filtre keçesi herhangi bir tutkal ya da katkı maddesi taşımadığından oldukça sağlıklı. Her bir jeo-kompostlanabilir maskenin maliyeti 1 Euro’nun altında. 50’li kutunun fiyatı 34,29 Euro. 50’lik, 250’lik veya 400’lük maske siparişi verilebiliyor. Ayrıca müşterinin isteği üzerine maskeye logo basılabiliyor. Kullanıcının tercihine göre kullanıma hazır şekilde veya kit olarak satın alması mümkün.

Görsel: Geochanvre