Drone yani uzun ve tam ismiyle uzaktan kontrol edilebilen küçük boyutlu hava taşıtları hayatın birçok noktasında yeni ufuklar açıyor. Ancak ana akım medya üzerinde drone’lar genellikle sınır ötesi kaçakçılık, komşu evini dikizleme ve gökdelenler arasında uçmak gibi enstantanelerle anılıyor.
Humanitarian UAV Network kurucusu Patrick Meier ve dünyanın en büyük drone üreticilerinden DJI’da Ürün Deneyimi Küresel Yöneticisi olarak görev yapan Randy Braun, Web Summit 2015’teki oturumlarında drone’ların fayda üretmek için de kullanılabileceğini güncel bir örnekle ispatladı.
Bu yıl Nisan ayında Nepal’de gerçekleşen 7,3 büyüklüğündeki deprem ile yerel halk büyük zarar görmüştü. Özellikle Nepal’in başkenti Kathmandu’da yaşanan yıkım sonrası bölgenin taranması ve zararın haritalanması için drone teknolojisi yardıma koştu. UAViators inisiyatifiyle ve yerel halkın katılımıyla gerçekleştirilen çalışmalar sonucu şehrin tamamı gökyüzünden taranarak haritalandı ve 3 boyutlu olarak dijital ortama aktarıldı. Bölge üzerinde drone ile havadan alınan kayıt bile başlı başına hasarı belgelemeye yeterken büyük ölçekli bir çalışmayla kısa zamanda anlamlı veri üretildi.
Şehir içinde bulunan sağlık, ulaşım, kamusal binalar, açık alanlar, su kaynakları gibi uygarlığı ayakta tutan can damarlarının listesi yapıldı ve 2 boyutlu harita üzerinde bu noktalar işaretlendi. Ardından sivillerin katılımıyla zenginleşen araştırma kadrosu eğitimden geçerek drone pilotluğu unvanı kazandırıldı. Böylece kolektif çalışmayla şehir içerisindeki işaretlenmiş noktalar tarandı drone’lar ile taranarak haritalanmaya başladı.
Böylece üniversite öğrencilerinden orta yaşlı kent sakinlerine kadar gönüllü onlarca birey, Pix4D isimli drone haritalama yazılımını kullanarak şehri dijital ortama taşıyarak drone’ların iyilik için de kullanılabileceğinin küresel çaptaki örneklerinden biri haline geldi.
Görsel; Youtube, DJI Stories – Crisi Mapping in Nepal; iRevolution [1], [2]