Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Disney’den Telsizin Sessiz Hali

Disney’den Telsizin Sessiz Hali

Disney Research, sesi insan vücudu üzerinden aktaran "Ishin-Den-Shin" adlı bir mekanizma geliştirdi.

Disney Research’ün Pittsburg ayağı ses iletiminde yepyeni bir teknoloji geliştirdi.

“Ishin-Den-Shin*” adlı teknoloji, mikrofona verdiğiniz sesi kulakla duyulamayan bir sinyale dönüştürüyor. Verdiğiniz sesin bir başkası tarafından duyulması ise “parmaktan-kulağa” diye çevirebileceğimiz sesin insan vücudu üzerinden aktarımıyla oluyor. Mekanizmanın tam olarak nasıl çalıştığını özetlersek; mikrofona ses veren kişi, bir eliyle mikrofonu tutarken diğer eliyle de sesi duymasını istediği kişinin kulağına dokunuyor ve böylece ses dokunulan kişi için duyulabilir hale geliyor. Kısacası, bir anlamda “sessiz telsiz” olarak da nitelenebilir.

Ses, kulak bölgesine yapılan fiziksel temasla kişiden kişiye aktarılabiliyor. Bu mekanizmanın temelinde ise ayarlanmış elektrostatik alanı (“modulated electrostatic field”) yatıyor. Mikrofonun bahsettiğimiz şekildeki kullanımı kişinin teninde bu elektrostatik alanın oluşmasını sağlıyor. Sesi duyması istenilen kişiye dokunulduğunda da, bu alan kişinin kulak memesinde ufak titreşimler yaratıyor.

Söz konusu olan teknoloji, dijital sanatlar üzerine en önemli festivallerden biri olan Ars Electronica Festival’dan mansiyon ödülü aldı. Tanıtım filmi de buradan izlenebilir.

Vücut üzerinden ses aktarımı son zamanlarda yükselişte olan yöntemlerden biri. Sesin iç kulaktan kafatasına kadar iletimini sağlayan teknoloji olan kemik iletimi (“bone conduction”), Google Glass ve bazı yüksek özellikli kulaklıklarda da kullanılıyor.

* “Ishin-Den-Shin”; telepati, “kalp kalbe karşı” iletişim gibi durumları niteleyen bir Japon deyimi. Birebir çevirisi ise “zihnin düşündüğünü kalp iletir”.