Kağıt sanatı maske tasarımıyla bir araya geldiğinde ortaya harika işler çıkabiliyor. Lobulo Studio’nun Barselona’da gerçekleşen Grec Festivali için tasarladığı heykelsi maskeler bunun en güzel örneklerindendi. Saša Aleksandar’ın tasarladığı maskeler ise Instagram filtrelerine meydan okuyacak denli bir etkiye sahipti. Patrick Cabral’ın el emeği göz nuru Dinagyang Masks serisi ise takmaktan ziyade bir sanat eseri gibi izlenmeyi tercih edeceğiniz türden.
İlham kaynağı Filipin kültürü
Patrick Cabral’ın büyük boyutlu maskeleri, Filipin kültürünün renklerinden ve biçimlerinden ilham alıyor. Mananayaw ng Langit at Lupa ve Dancers of Heaven and Earth gibi isimler verdiği bu kağıt maskeler Iloilo Çağdaş Sanat Müzesi tarafından Dinagyang Festivali için sipariş edilmiş. Bu nedenle maske serisine genel anlamda Dinagyang Masks adı verilmiş.
Bu kültürel kutlama, her yıl Ocak ayının son haftasında Ati Tribe yarışmasıyla birlikte düzenleniyor. Bu yarışma savaşçı dansçıların yüksek sesli ilahiler ve davul ritimleriyle performans gösterdiği bir etkinlik. Gelenekleri kağıt sanatıyla canlandırarak korumayı amaçlayan Patrick Cabral, hem sanatçıların kostümlerini taklit ediyor hem de hayvan figürlerinin ayrıntılarından ve karmaşıklığından ilham alıyor.
“Lupa” isimli sarı-kırmızı maske, bir ejderhanın ve timsahın tutkulu ruhlarını bünyesinde barındırıyor. Bu maske Dünya’yı, ateşi ve ışığı temsil ediyor. “Langit” isimli sarı-mavi maske tavus kuşu başta olmak üzere çeşitli kuşların özelliklerini taşıyor. Öte yandan daha sessiz bir yüz ifadesine sahip. Bu maske; havayı, uçmayı, ufukları ve hayalleri sembolize ediyor.
Patrick Cabral’ın çalışmalarını Instagram’ı ve Behance profili üzerinden takip edebilirsiniz.
Görsel: Instagram