Son yıllarda şeker tüketimimizin sınırlarını kalın çizgilerle belirlemeye yönelmemiz iyice şart olmaya başlamışken markalar da ister istemez konuda daha duyarlı hareket ediyor. Süpermarket devi Tesco kendi sattığı gazozdaki şeker miktarını düşürdükten sonra aralarında Capri Sun’ın da bulunduğu şekerli içeceklere şubelerinde yer vermeme kararını almıştı. Bu son zamanlarda atılan en radikal atılımdı belki de.
Şekerli içecek markalarının yüksek früktozlu şurup kullanımını bırakmaları üstüne gidilmesi gereken bir konu olurken, diyet kategorisine giren içeceklerde de yapay tatlandırıcı kimyasallarından aspartam olumsuz algısı işleri zorlaştırıyor. Food and Drug Administration tarafından kimyasalın sağlığa zararlı etkileri olmadığı söylense de tüketicilerin konuyla ilgili endişeleri kaybolmuyor.
Diet Pepsi satışlarında geçen yıl %5,2 oranda düşüş yaşanması bunun bir sonucu olarak gösterilebiliyor (Diet Cola için de bu oran %6,6). ABD’de diyet içecekleri tüketmeyenlerin oranının en son %62’yi bulduğunu da eklemek gerek.
PepsiCo’nun Diet Pepsi formülünde aspartam kullanımını bırakmasıysa bu anlamda ilginç bir atılım. Nisan ayında söz konusu tatlandırıcıyı bırakacaklarına dair planlarını açıklayan marka, tam da Ulusal Futbol Ligi (NFL) sponsorluğunda kullanacağı kampanyasında, bu planı somutlaştırdığını gözler önüne seriyor. Pepsico için haber değeri çok önemli olan bu gelişmeyi desteklediği en dev etkinliklerin birinde duyurması yapabileceği en akıllıca strateji. Diet Pepsi kutularındaki logoya da artık “Now Aspartame Free” ifadesi eşlik edecek.
Peki aspartam yerine hangi madde kullanılacak? Sukralozla beraber Ace-K’nin (asesülfam potasyum) tercih edileceği bildirilmiş. Pepsi Diet için bu birliktelik yeni değil esasında. 10 yıl önce Diet Coke with Splenda adlı ürününde aynı formülü denemişti.
Ace-K nedir, diye çok yüzeysel bir araştırma yapıldığındaysa kimyasalın aspartam kadar şekerli, sukraloza göreyse şeker seviyesi üçte birlik değerinde olduğunu öğreniyoruz. Bu maddenin tercih edilme nedeniyse FDA tarafından genel kullanımının onaylanmış olması.
Görsel: Brand Channel