İnternette bulabileceğiniz bilginin sonu yok. Son dönemde üzerine daha çok eğilinilen arşiv çalışmaları sayesinde daha önce erişemeyeceğiniz kaynaklara ulaşabiliyorsunuz. Bu dijital arşivler önümüzde eşsiz bir görsel derya açıyor ve eski dikiş kalıplarından ünlü ressamların işlerine, vintage çocuk kitaplarından Da Vinci’nin notlarına sanat, popüler kültür, tasarım gibi pek çok alanda bize kaynak sunuyor. Bununla ne yapacağımız da bize kalmış tabii…
Ülkemizde de güzel arşiv çalışmaları yapılıyor. Örneğin Türkiye Dijital Desen Arşivi‘nin Sümerbank’ın 1956–2001 yılları asındaki yüzlerce deseniyle oluşturduğu çalışması. Bu çalışma sayesinde her yıl basılan desenleri görebiliyor, malzemelerine ve kullanım alanlarına göre inceleyebiliyor, pötikare, çiçekli, puantiyeli gibi seçeneklerle arama yapılabiliyor. Değerini bilen için müthiş bir çalışma.
Sümerbank Desenleriyle Oluşturulan GIF
Yiğit Ahmet Kurt da bu çalışmanın öneminin farkına varmış olacak ki bu arşivi çerisindeki desen örneklerinden, her bir yıldan en az bir desen alarak bir gif yapmış. Medium üzerinde yayınladığı yazısında da bu desenlere bakmanın yanı sıra o desenlerin ardındaki hikayenin de böyle şeylerden duyduğu keyfi artırdığını vurguluyor.
Dilimize yerleşmiş “Sümerbank basması” gibi bir deyiş varken ülkemizin geçmişinde önemli yer tutan, insanları birleştiren bir ortak payda görevi gören ve yakın geçmişte yok olan Sümerbank’ın desenleri; Sümerbank’ın 1933’ten 2000’lere uzanan yolculuğuna da desenler arasında bir ışık tutuyor. Bu desenlerin bir gif olarak zaman içerisinde değişimini görmekse aynı zamanda ülkenin ve kültürün değişimine dair bir vurgu yapıyor. Kimbilir desenler arasında kimileri tanıdık da gelecektir… Bu da hoş bir nostalji elbette.
Sümerbank'ın 1956-2001 yılları arasındaki desen örneklerinden, her bir yıldan en az bir desen alarak aşağıdaki gif'i yaptım.
(Niye, manyak mısın? diye soran olur diye de şöyle bir girizgah yaptım: https://t.co/1fsUPEU7Lh) pic.twitter.com/YipaFU3SzJ— Yiğit Ahmet Kurt (@yigitak) July 11, 2018
Girzgah linkine tıklamayanlar için; etnik-kültürel, çiçekli, puantiyeli gibi seçeneklerden, hammaddesine ve kullanım alanlarına kadar filtreleyerek desenlerin her birini tek tek inceleyebileceğiniz bu harika arşivi şuraya da iliştireyim: https://t.co/5VPkMkzh4K
— Yiğit Ahmet Kurt (@yigitak) July 18, 2018
Görseller: Tudita