Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Güneş Yüzeyinin Şimdiye Kadarki En Yüksek Çözünürlüklü Görüntüleri

Güneş Yüzeyinin Şimdiye Kadarki En Yüksek Çözünürlüklü Görüntüleri

National Solar Observatory, Daniel K. Inouye Güneş Teleskobu aracılığıyla bugüne kadar Güneş yüzeyini en detaylı gösteren görüntüleri elde etti.

ABD’nin Ulusal Güneş Gözlemevi (National Solar Observatory), bugüne kadar Güneş’in yüzeyini gösteren en yüksek çözünürlüklü fotoğrafları ve videoları yayınladı. Ulusal Bilim Vakfı’na ait Daniel K. Inouye Güneş Teleskobu ile çekilen görüntüler, Güneş’in yüzeyini benzeri görülmemiş ayrıntılarla gözler önüne seriyor. Görüntüler ilk kez 30 kilometre gibi kısacık mesafelerdeki özellikleri bile ayırt etme şansı sunuyor.

Güneş’in bugüne kadarki en detaylı görüntüleri

Dört metrelik Daniel K. Inouye Güneş Teleskobu (DKIST), Hawai‘de Maui Adası’nda yer alan Haleakala Dağı’nın zirvesine yakın bir konumda bulunuyor. Teleskop, kendinden önceki en iyi gözlem aracından yaklaşık iki kat daha detaylı görüntü alabiliyor. Teleskobun, uzay hava durumunu etkileyen Güneş fırtınalarını neyin harekete geçirdiğini anlamada kolaylık sağlaması bekleniyor. Şu anda Güneş fırtınasından ancak 48 dakika önce haberdar olmayı sağlayan bir erken uyarı sistemi mevcut. Bilim insanları bu teleskop sayesinde bu süreyi 48 saate çıkarmayı hedefliyor.

Görüntülerdeki hücre benzeri yapıların her biri yaklaşık olarak Fransa’nın ya da başka bir örnek vermek gerekirse Teksas’ın yüz ölçümü büyüklüğünde. Bu yapılar, ısıyı Güneş’in içinden yüzeyine taşıyan şiddetli hareketlerin işareti sayılıyor. Plazma (Güneş maddenin dört halinden biri olan plazma -iyonize gaz- halindedir), hücre benzeri yapıların parlak merkezlerinde yükseliyor, soğuyor ve ardından konveksiyon olarak bilinen bir sürece geçerek karanlık şeritlerden yüzeyin altına doğru batıyor.

Daniel K. Inouye Güneş Teleskobu direktörü Thomas Rimmele görüntülerin önemini şöyle açıklamış: “Her şey manyetik alanla ilgili. Güneş’in en büyük gizemlerini çözmek için 93 milyon mil uzaklıktaki bu küçük yapıları açıkça görmekle kalmayıp manyetik alan kuvvetlerini ve yönlerini de çok hassas bir şekilde ölçebilmemiz gerekiyor. Böylece Güneş’in milyon derecelik korona katmanına (Taç katmanı – Güneş’in en dış katmanı) ve ötesine nasıl uzandığını anlayabiliriz.”

Görsel: YouTube, National Solar Observatory


Bigumigu Yazarı
| GENEL