Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çocuklara Yönelik Abur Cubur Reklamları İngiltere’de Yasaklandı

Çocuklara Yönelik Abur Cubur Reklamları İngiltere’de Yasaklandı

İngiltere'de Committee of Advertising Practice, özellikle de internet ortamında çocuklara yönelik abur cubur reklamlarının yayınlanmasını yasakladı.

Çocuklara yönelik yüksek seviyede yağ, tuz ve şeker içeren yiyecekler ve içecekleri tanıtan internet reklamları, Committee of Advertising Practice (CAP / Reklamcılık Uygulama Komitesi) tarafından getirilen yeni ve güçlü bir yasakla darbe yedi.

Halkla yapılan görüş alışverişinin etkisiyle ortaya çıkan kamuoyunun ardından ardından, TV veya radyo spotları haricinde İngiltere’deki tüm medya reklamları için uygulama kodları belirleyen adım atıldı. Bu konudaki ilk görüşmeler Mayıs ayında başlamıştı.

1 Temmuz’da başlatılacak uygulama giderek internette daha fazla zaman geçirmeye başlayan çocukların sağlığını korumayı hedefliyor. Devlet onaylı rekabet ve düzenleme kurumu Ofcom’un araştırmasına göre 5-15 yaş arası çocuklar her hafta 15 saatini internette geçiriiyor ve bu süre ilk kez çocukların TV izleyerek geçirdikleri zamanı aşmış durumda.

Yasak basılı medya dahil, sinemada, online ve sosyal medyada da uygulanacak ki yetkililere göre bunları kapsaması hayati önem taşıyor. Komite ayrıca izleyicisinin dörtte biri 16 yaşın altında olan tüm diğer medya kanallarına da yasağın uygulanabileceğini belirtiyor.

Bazı yetkililer ise, yeni yasağın olumlu bir adım olduğunu belirtmekle beraber ne kadar etkili olacağı konusunda şüpheli. CAP, geçmişte TV reklamlarına getirdiği düzenlemelerin yasal boşluklarla aşılıp yetersiz kalması nedeniyle eleştiriliyor. Bu eleştirilere göre yasak, çocuklar tarafından izlenen TV programlarını kapsamadıkça bunun yansıması sosyal medyada da görülmeye devam edebilir. Okulların yanıbaşındaki açıkhava reklamları da yine çocukları etkilemeye devam edecek. Ayrıca yasağın açıklayacı metnindeki “çocuklara çekici gelmesi muhtemel olan şeyler”in neler olduğuna dair daha açık ve net bir tanım getirilmesi gerektiği belirtiliyor.

Bu yasakla beraber tuzlu ve şekerli yiyecekler ve içecekler artık internette TV reklamlarında sahip oldukları serbestliğe sahip olamayacak. Doğrudan çocuklara yönelik olan ya da çocuklara çekici gelmesi muhtemel olan bu tür reklamlar örneğin YouTube’da ya da markaların yer aldığı oyunlarda artık yer alamayacaklar. Devletin belirttiği kriterlere göre sağlıksız sayılan ürünlerin reklamlarında promosyonlara, lisanslı karakterlerin kullanımına, çocuklar arasında popüler olan ünlülerin kullanımına izin verilmeyecek. CAP’e göre artık reklamcılar bu teknikleri daha sağlıklı ürünleri daha iyi tanıtmak için kullanabilir.

CAP’e göre bu yasak, reklam endüstrisinin bu konuda sorumluluk ve aksiyon almaya istekli ve hazır olduğunu gösteriyor.

Görsel: CAP